Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

BM: Myanmar ordusunun Rohingya azınlığa yönelik eylemleri soykırım suçu

Birleşmiş Milletler (BM), Myanmar ordusunun ülkede yaşayan azınlık Rohingya halkına karşı soykırım suçu işlediğini bildirdi. BM tarafından kurulan Myanmar Bağımsız Araştırma Misyonu’nun bugün kamuoyuyla paylaştığı raporda, ordudaki üst düzey generallerin Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde (UCM) yargılanması da istendi.

Myanmar’ın Tatmadaw adıyla bilinen silahlı kuvvetlerinin Müslüman Rohingyalar’ın yaşadığı Rakhin eyaletinde soykırım, Kaçin ve Şan eyaletlerinde de savaş suçu ve insanlığa karşı suç işlediğine dair kesit kanıtlara ulaştıklarını bildiren Araştırma Komisyonu üyelerine Myanmar’a giriş izni verilmemişti. Komisyon bunun üzerine ülkeden kaçan 875 görgü tanığı ile konuştu ve bir buçuk yıllık çalışma sonucu ulaştıkları bilgi ve belgeleri raporlaştırdı. Buna göre; Tatmodaw mensupları, Müslüman Rohingyalar’ın yaşadığı köyleri yakıyor, buralarda ayrım gözetmeksizin insanları öldürüyor, onlara işkence ve tecavüz ediyor, cinsel şiddet uyguluyor, köle olarak kullanıyor.  

Tehcir ve toplu infaz vakalarına dair kanıtlara da yer verilen raporda, Genelkurmay Başkanı Min Aung Hlaing’in yanı sıra yardımcısı General Soe Win başta olmak üzere pek çok general hakkında soruşturma başlatılıp tutuklama kararı çıkarılmasına yetecek bilgi ve belge yer alıyor.

Uluslararası Myanmar Bağımsız Araştırma Misyonu’nun raporunda ayrıca, soykırım işlemekle itham edilen ordu mensuplarına ilişkin BM’nin elinde uzun bir liste olduğu, bu listenin şimdilik saklı tutulacağı ve Misyon’un detaylı raporunun 18 Eylül’de BM İnsan Hakları Konseyi’ne sunulacağı kaydedildi.

Myanmar ordusunun Rohingyalar’a yönelik son operasyonları geçen yıl başlamıştı. Şu ana kadar 25 bin civarında kişinin öldüğü 700 bin civarında kişinin de komşu Bangladeş’e sığındığı tahmin ediliyor. Uluslararası insan hakları kuruluşları, yayınladıkları uydu görüntüleriyle yüzlerce köyün yok edildiğini kanıtladı.

Çoğunluğun Budist olduğu 53 milyonluk Myanmar’da, iki yıl öncesine kadar nüfusları bir buçuk milyonu bulmayan Müslüman azınlık Rohingyalar’ın maruz kaldığı insan hakları ihlallerini raporlaştıran Reuters haber ajansının bir muhabiri ve bir fotoğrafçısının tutuklu yargılandığı davada ise karar aşamasına gelindiMahkeme daha önce kararını bugün açıklayacağını duyurmuş, ancak son anda yargıcın hastalanması gerekçe gösterilerek duruşmayı 3 Eylül’e ertelenmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.