Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Gittikçe artan fabrika yangınlarının gizemi

Ülke genelinde fabrikalarda çıkan yangınlar artmaya devam ediyor. İtfaiye Daire Başkanlığı’na göre 2018’in ilk 6 ayında sadece İstanbul’da 96 fabrika yangını yaşandı. TMMOB Kimya Mühendisleri Odası’nın yayımladığı rapora göre ise ilk 6 ayda, ülke genelinde en az 137 yangın yaşandı. Bu yangınlarda 5 kişi hayatını kaybetti.

Fabrika yangınları, bu yangınların sebepleri ve çözüm önerileri tartışılmaya devam ediyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı’nın İstanbul genelindeki yangınlara dair her sene olduğu bu sene de bir rapor yayımladı. Raporda, yıllara göre İstanbul’da bulunan fabrikalarda yaşanan yangın sayıları şöyle:

2013 – 159

2014 – 123

2015 – 157

2016- 153

2017 – 166

2018’in ilk 6 ayında 96 fabrikada yangın çıktı. 

Yangınların en çok yaşandığı il: İstanbul 

Rapordaki sayılardan da anlaşıldığı üzere özellikle geçen sene fabrikalarda çıkan yangın sayısının arttığını görüyoruz. İtfaiye Daire Başkanlığı’ndan bağımsız olarak endüstriyel alanda gerçekleşen yangın ve patlamaları araştıran TMMOB Kimya Mühendisleri Odası’na göre de 2018’in ilk 6 aylık döneminde gerçekleşen yangın sayısı 137. Bu yangınlarda 5 kişi hayatını kaybederken, 103 kişi de yaralandı.

TMMOB Kimya Mühendisleri Odası’nın raporunda illere göre dağılım da yer alıyor. Dağılıma göre İstanbul’da 22, Kocaeli’de 12 ve Sakarya’da 11 yangın meydana geldi. TMMOB’un kendi kaynaklarıyla edindiği İstanbul’da yangın çıkan fabrika sayısı 22,İtfaiye Daire Başkanlığı’nda ise 96. Aradaki bu farkın anlamı, ülke genelinde fabrikalarda yaşanan yangın sayısının 137’nin de çok üstünde olduğu.

Kimya Mühendisleri Odası’nın 2017 rakamlarına göre ise Türkiye’de 182 fabrikada yangın çıktı. 2018’in ilk 6 ayında bu sayı 137’ye ulaşmış durumda. En çok yangın çıkan alanlar sırasıyla; metal, tekstil, plastik ve gıda fabrikaları. Kimya Mühendisleri Odası’nın raporuna buradan ulaşabilirsiniz. 

Yangınlar, kasıtlı olarak mı çıkartılıyor? 

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, son dönemde artan fabrika yangınlarıyla ilgili Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’a yönelik soru önergesi verdi. Tekin, soru önergesinde kaç fabrikada yangın çıktığının, neden önlem alınmadığının, koruma yönetmeliğine uygunluğun, sigorta şirketleriyle fabrikaların ilişkisinin açık, şeffaf bir şekilde açıklanması talebinde bulundu.

Yaşanan ekonomik kriz nedeniyle özellikle sosyal medyada öne çıkan iddialardan biri de; fabrika sahiplerinin sigorta şirketlerinden para alabilmek için yangınları çıkardığı. Bu iddianın gerçekliğe kavuşması için ise sigorta şirketleriyle fabrikalar arasındaki anlaşmaların açıklanması gerekiyor.

“Gereken önlemler alınmıyor”

TMMOB Kimya Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu üyesi Gürkan Ergin, sigorta şirketleriyle fabrikalar arasındaki itilafların kamuya açık yürütülmediğini ve buraya vurgu yapmanın yanlış olduğuna değindi ve şöyle devam etti: “Bu yangınların çoğu işçi sağlığı, iş güvenliği tedbirleri alınmadığı için çıkıyor. Yangınları önlemek için çok temel tedbirler alınmıyor. En başta Türkiye’de bu yangınları, kazaları araştıran hiçbir kurum yok. Devlet bu yangınlarla ilgili analiz yapmıyor, sadece yangınları söndürmekle ilgileniyor. Sebeplerin şeffaf bir şekilde ortaya konulması gerekiyor, bunu da sadece devlet yapabilir.”

Önlemlerin yeterli olmadığına değinen Ergin, “Fabrikalarda yangın çıkışı için kullanılması gereken merdivenler dahi yok. Özellikle yangın riskinin çok olduğu tekstil, plastik fabrikalarının şehir merkezinde kaldığını görüyoruz. İnsanlar zehirli, boğucu yangınların altında kalıyor. Ayrıca fabrikalar da çok yakın ve bazı sanayi sitelerinde yangınlar, fabrikadan fabrikaya arasında sıçrıyor. Belediyenin ruhsat birimleri bunları da iyi denetlemeli” dedi.

https://soundcloud.com/medyascopetv/gurkan-ergin-devlet-yanginlar-icin-gereken-onlemleri-almiyor

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.