Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kağıt maliyetindeki aşırı artış gazete ve dergileri zora soktu

Döviz kurlarındaki artışın, kağıt maliyetini yükseltmesi sonucunda gazete ve dergileri zor günler bekliyor. Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) konuyla ilgili bir açıklama yaptı ve kağıttaki vergilerin sıfırlanması talebinde bulundu. Gazetelerin yanı sıra dergiler ve yayınevleri de zor durumda. 

Medyanın ve yayıncılığın yaşadığı maddi sıkıntılar, dolardaki artışla birlikte katlandı. İthal kağıt maliyeti doların yükselmesiyle pararlel olarak arttı ve bu durum özellikle gazeteleri zora soktu. TGS konuyla ilgili yaptığı açıklamada kağıda uygulanan vergilerin sıfırlanarak, özelleştirmelerin sona erdirilmesi talebinde bulundu.

Açıklamada, SEKA’nın özelleştirilme sürecine de değinilirken şöyle devam edildi: “Son bir yılda fiyatlar üç kat arttırıldı. Gazeteler kâğıt temininde sıkıntılar yaşadı. Dolardaki artışla birlikte de bugünkü tabloyu yaşıyoruz. Gazeteler adeta yaşam mücadelesi veriyor.”

Son zamanlarda maliyet sıkıntısı nedeniyle gazetelerde yaşanan değişiklikler:

  • Habertürk gazetesi dijitalleşme ve maliyeti gerekçe göstererek yazılı yayın hayatına son verdi.
  • Aydınlık gazetesi kâğıt sıkıntısı nedeniyle yayınına 3 gün ara verdi.
  • Sözcü gazetesi bir ekini kapattı. Yayına devam etmek isteyen gazeteler de fiyat artışı yapmak zorunda kaldı.
  • Dünya gazetesi geçen ay fiyatını 3.75 TL’den 4.25’e çıkardı.
  • Sözcü gazetesi fiyatını 1.25 TL’ye, Cumhuriyet gazetesi de 2.5 TL’ye yükseltme kararı aldı.
  • Posta ve BirGün gazeteleri de 2018’e zamlı girdi.

Sıkıntı sadece gazetelerle de sınırlı değil. Kağıttaki maliyetin artışı yayıncıları da vurdu. Aktüel Arkeoloji Dergisi basımını ileri bir tarihe erteledi. Leman Dergisi sıkıntı yaşadıklarını duyurdu. Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı kitaplarını basamadığı için okurlarından destek istedi.

TGS yaptığı açıklamada hükümetin acil olarak kağıt krizine çözüm üretmesi gerektiğini belirtti. Açıklama şöyle devam etti:

“Gazeteler bir kamu görevi yapmaktadır. Halkın haber alma hakkı kâğıt sorunuyla engellenemez. Hükümetin basın özgürlüğünü sağlaması demokrasinin olmazsa olmazıdır. Hükümet bu duruma sessiz kalamaz. Kâğıt krizine acil bir çözüm üretilmeli. Aksi halde yeni kapanmalar kapıdadır.

Gazetelerin bağımsız biçimde yayın yapabilmesi için kâğıt sübvansiyonu hayati önemdedir. SEKA gibi köklü bir kurumumuzun özelleştirilmesiyle başlayan süreç durdurulmalı ve Türkiye yeniden kağıdını kendisi üretir hale gelmelidir. Kısa vadede kâğıtta vergiler sıfırlanmalıdır. Basın İlan Kurumu ilan tarifelerine zam yapılmalıdır. Yazılı basına düşük faizle kredi ve teşvik paketleri hazırlamak da hızla gündeme alınmalıdır.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.