Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD Meksika ile serbest ticaret anlaşması konusunda uzlaştı, Kanada sırada

ABD ve Meksika’nın Kuzey Amerika Ülkeleri Serbest Ticaret Anlaşması’nın (Nafta) yerini alacak yeni bir anlaşmanın anahatları üzerinde uzlaşması üzerine, bugün Kanada’da müzakerelere dahil oldu. Anlaşma haberini dün Başkan Donald Trump dün, gazetecileri çağırdığı ofisinde, Meksika Devlet Başkanı Enrique Pena Nieto ile telekonferans yaparak duyurmuştu.

Trump ülkesi için adil şartlar içermediği gerekçesiyle ABD-Meksika ve Kanada arasında yürürlükte olan Nafta’dan tek taraflı çekilme tehdidinde bulunarak, Meksika ve Kanada’yı aralarındaki ticaretin kurallarını yeniden belirlemeye zorlamıştı. Amerikan Başkanı Enrique Pena Nieto ile vardıkları anlaşmanın detaylarına girmedi ama Meksika’nın ABD’den hemen ve “mümkün olduğu kadar fazla çiftlik ürünü” satın almayı kabul ettiğini söyledi. Anlaşmanın altı yıl sonra yeniden gözden geçirilmesi de karara bağlandı.

Trump Kanada’yı da “adil” davranması koşuluyla sürece katılmaya davet etti ve “Kanada’lı mı, Kanadasız mı devam edeceğiz, onu da göreceğiz” dedi. Bunun üzerine, ticaret hacmi 1 trilyon dolar olan Nafta’nın üçüncü ortağı Kanada’nın Avrupa’da bulunan Dışişleri Bakanı, dün derhal seyahatini yarıda kesip, müzakerelere katılmak üzere Washington’a hareket etti. Haber üzerine Kanada doları ve peso’nun piyasa değerinde artış gözlendi. Amerikan borsalarında da yükseliş vardı.

Trump yeni anlaşmayı, Nafta’nın kendi ifadesiyle “kötü çağrışımları” yüzünden ABD-Meksika Ticaret Anlaşması olarak adlandıracaklarını söyledi. Beyaz Saray müzakereleri bir an önce sonlandırıp yeni anlaşmayı Cuma günü ABD Kongresi’nin onayına sunmak istiyor. Kanada’nın da bu dört günlük zaman zarfında uzlaşılması halinde, anlaşmaya dahil edilmesi sözkonusu. Ancak yetkililer, Ottowa’nın gecikmesi durumunda sonradan da eklenebileceğini kaydediyorlar. Kanada daha önce süt ürünleri endüstrisine uyguladığı koruma ve teşvikleri ABD’nin talep ettiği şekilde kaldırmaya yanaşmıyacağını duyurmuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.