Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Arıların nikotini: Böcek ilaçları arılarda bağımlılık mı yapıyor?

The Guardian’da yapılan habere göre, tarımda ve bitkilerde kullanılan böcek savan ilaçlar, arılarda bağımlılık uyandırıyor ve sigara içenlerin bağımlılık gösterdiği nikotin gibi çalışıyor. Buna göre, arılar bu tür kimyasallar içeren bitkileri tükettikçe, bundan daha fazla istiyorlar.

Bilim insanlarının yaptığı deneyde, iki tür şeker kullanıldı. Bunlardan bir tanesi bir tür böcek ilacı (neonikoitinid) ile kaplıydı. Arılar bu iki şeker grubunu tatmaya başladılar. Bir süre sonra, böcek ilacı ile kaplı olan şekerden daha fazla tatmaya başladıkları tespit edildi.

Çalışmayı yapan bilim insanlarına göre, neonikoitinid arılardaki sinir hücrelerini etkiliyor. Bu yönüyle, nikotinin memelilerdeki etkisine benziyor. Neonikoitinid içeren böcek ilaçlarının zaten nikotinle kimyasal bir benzerlik gösterdiği de biliniyor.

Avrupa Birliği 2013 yılında arılara zarar verebileceği gerekçesiyle çok kullanılan üç çeşit neonikoitinid üzerinde kısmi yasak getirmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.