Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Brezilya’da Ulusal Müze yangını: 200 yıllık tarihi bina ve koleksiyonlar yok oldu

Brezilya’nın Rio de Janeiro kentindeki Ulusal Müze’de pazar gecesi çıkan yangın itfaiye tarafından kontrol altına alınamadı. Sebebi henüz belirlenemeyen yangında, 200 yıllık bina ve 20 milyon parçalık koleksiyon kül oldu.

1818’de 6. Jean tarafından kurulan ve Brezilya’nın en prestijli müzeleri arasında yer alan bina, alevlere karşı verilen 3,5 saatlik mücadeleye rağmen kurtarılamadı. Ziyarete kapalı bir zaman diliminde çıkan yangında kimse yaralanmadı. Müzede yer alan önemli eserler arasında Mısır’a ait arkeolojik kalıntılar, dinozor iskeleti, Luzia isimli 12 bin yıllık kadın iskeleti, meteor parçaları, tablolar, Brezilya’da bulunan ilk fosil ve dijital ortama aktarılmamış bilimsel kitaplar bulunuyordu.

Brezilya Devlet Başkanı Michel Temer, yangınla ilgili olarak “Bugün Brezilya için trajik bir gün. 200 yıllık çalışma, araştırma ve bilgi birikimi kayboldu” açıklamasını yaptı.

Müze yöneticisi Luiz Fernando Dias Duarte ise büyük bir kızgınlık içinde olduğunu ifade etti ve bütçe kısıtlamaları yapan Brezilyalı otoriteleri Rio de Janeiro Federal Üniversitesi’ne bağlı olan müzeye ilgi göstermemekle suçladı. Duarte, “Bütün tarihi arşivler, 200 yıllık tarih yok oldu” dedi. Üzüntü içindeki araştırmacı, profesör ve öğrenciler bugün yanan bina önünde protesto gösterisi yapacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.