Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Brezilya’da yanan Ulusal Müze’nin yöneticisi Alexandre Keller: “Bu trajedinin bir kısmı önlenebilirdi”

Brezilya’nın Rio de Janeiro kentindeki Ulusal Müze’de dün çıkan yangında, 200 yıllık binanın ve 20 milyon parçanın kül olması Brezilyalıları üzüntüye boğdu.  Yanan eserler arasında kıtadaki en eski (12 bin yıl) insan kalıntısı Luzia’nın kafatası da bulunuyor.

Ödenek bulma konusunda yaşanılan zorluklardan yakınan müzenin yöneticisi Alexandre Keller, “Ağlamak yeterli değil, müzenin yeniden inşa edilmesi için hükümetin bir şeyler yapması gerekiyor. Bu trajedinin bir kısmı önlenebilirdi. Şimdi harekete geçme zamanı” dedi.

Rio de Janeiro Federal Üniversitesi’ne bağlı olan müzeye yapılan bütçe kısıtlamalarına kızgın olan öğrenciler ve akademisyenler binanın tam ortasındaki Boa Vista parkında buluştu ve tepkilerini dile getirdi. Haziran ayında yapılan 4,5 milyon euroluk bütçe talebinde yangına karşı koruyucu önlemlerin de yer aldığı müze yöneticileri tarafından dile getirildi. İnsanlar sadece yas tutmak için değil ihmalkârlığı protesto etmek amacıyla da yanan binanın önünde biraraya geldi.

İtfaiye şefi Roberto Robadey, uzun süre kontrol altına alınamayan yangında, dev alevleri etkisiz hale getirmek için müzenin dışında yer alan iki yangın su deposu boş olduğu için civardaki bir gölden su çektiklerini söyledi.

19 yıldır müzede çalışan paleoartist Maurilio Oliviera, derin acı içinde olduğunu, tarihi küllerinden yeniden doğurmak için çalışmaları gerektiğini söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.