Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Nike’ın yeni reklam yüzü, Trump’ın ülkeyi terk etmesini istediği aktivist sporcu Colin Kaepernick oldu

Colin Kaepernick, ilk olarak geçen sene yaptığı ‘diz çökme’ eyleminin sosyal ve ırksal adaletsizliğe karşı bir protesto olduğunu ifade etmişti.

Ulusal marş sırasında oturan ve diz çöken Kaepernick, “siyahları baskı altına alan bir ülkenin şarkısını onurlandırmayacağını veya bayrağına saygı göstermeyeceğini” belirtmişti.

Kaepernick, polis tarafından vurularak öldürülen siyahlara değinerek, “bu olayın, onun için Amerikan futbolundan daha önemli olduğunu ve görmezden gelmenin bencillik olacağını” söylemişti.

 

Kaepernick Time dergisine kapak olmuştu

ABD Başkanı Donald Trump, ulusal marş çalınırken diz üstüne çökerek siyahlara yönelik ırkçılığı protesto eden Amerikan Ulusal Futbol Ligi oyuncularının takımlarından kovulmasını istemişti. Bunun ardından oynanan karşılaşmalarda yüzden fazla oyuncu dayanışma amacıyla ulusal marş sırasında diz çöktü, kol kola girdi, hatta bazıları sahaya bile çıkmadı.

Kaepernick Just Do It!
Trump’ın sivil itaatsizlikle suçladığı Colin Kaepernick, ünlü spor giyim markası Nike’ın 30. yılına giren ‘Just Do it!’ (Sadece yap!) kampanyasının yeni reklam yüzü oldu.

Siyahlara yönelik polis şiddetine karşı düzenlenen protestolara katılımıyla da bilinen yıldız oyuncu, “bir şeylere inanın. Bu, o şey uğruna her şeyi feda etmek anlamına gelse bile” yazılı kendi resminin bulunduğu bir görsel ile Twitter üzerinden Nike’ın yeni reklam yüzü olduğunu duyurdu.

Konu hakkında ESPN’ne açıklamalarda bulunan Nike’ın Başkan Yardımcısı Gino Fisanotti, “dünyanın ilerlemesine yardımcı olmak için sporun gücünden yararlanan Kaepernick’in kendi jenerasyonun en ilham verici sporcularından biri olduğuna inanıyoruz” dedi.

Ulusal Futbol Ligi’nde sezonun başlamasına kısa bir süre kala boş durumda olan oyuncu, ortaya koyduğu protesto nedeniyle sözleşmesinin fesh edilmesi ve yeni sözleşme imzalanmaması gerekçesiyle takım patronunu dava etmişti.

Nike ve Puma gibi spor markalarının da Kaepernick ile görüştüğü ancak Kaepernick’in kariyerinin başından beri sponsorluğunu yürüten Nike ile devam etmeye karar verdiği biliniyor. Spor dünyasından bir yönetici devrimsel nitelikteki reklamı şöyle değerlendirdi: “Nike’ın bugüne kadar altına imzasını attığı en tartışmalı karar.. Özellikle de Başkan Trump’ın olası tepkisinin şiddeti düşünülünce. Yarın tüm taraftarlarını Nike’ı boykot etmeye çağırabilir. Ancak diğer taraftan Kaepernick, Nike’ın portföyünde bulunan en başarılı sporcu olmasa da, en güçlü sosyal figür ve çekiciliği çok büyük”.
Kaepernick, sosyal medyada LeBron James ve Serena Williams gibi süperstarlardan destek alırken, Nike reklamı saatler içerisinde viral oldu. Nike, anlaşmanın duyurulmasından sonra 1 milyonun üzerinde tweette etiketlendi. Kaepernick’in ilk tweeti 176 bin kere paylaşıldı.
Bazı olumsuz tepkilerin de geldiği gözlemlendi: Arkansas Valisi Mike Huckabee, bir daha Nike’ın hiçbir ürünü giymeyeceğini vurgularken “sanıyorum Nike, bundan sonra NFL için dizlik üretmeye yoğunlaşacak” yorumunda bulundu.
Anlaşmanın ardından Nike marka ayakkabılarını yakanlar oldu

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.