Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Der Spiegel: “Türkiye ve Almanya 35 milyar euroluk demiryolu projesi için anlaşma yolunda”

Alman Der Spiegel haber dergisinde, Türkiye’nin demiryollarını modernize etme konusunda Almanya’nın mali ve teknolojik desteğini almayı planladığının iddia edildiği bir haber yayınlandı.

Deutsche Welle Türkçe’nin Spiegel’den aktardığına göre; Türk tarafı, modernizasyon projesini Alman Siemens firması liderliğindeki bir konsorsiyuma gerçekleştirmeyi planlıyor. Haberde ayrıca, projenin yeni hızlı tren hatları açılması, sinyal tekniklerinin ve eski demiryolu ağlarının modernleştirilmesini kapsadığı belirtildi.

Projenin üç ay önce Türk hükümeti tarafından gündeme getirildiği, iki ülke hükümetlerinin konu hakkında gizli görüşmeler yürüttüğü ve projenin toplam değerinin 35 milyar euro civarında olduğu iddialarına da yer verildi. Söz konusu meblağın içerisinde yeni tren alımının yer aldığı da haberdeki bilgiler arasında.

Öte yandan, yine aynı haberde, Almanya Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı Thomas Bareiss’ın Eylül ayının sonunda gerçekleştirmeyi planladığı Türkiye seyahatinde bu konunun da gündeme geleceği bilgisi verilirken, Der Spiegel’in haberiyle ilgili olarak Alman hükümetinden ve Siemens şirketinden henüz bir açıklama yapılmadı.

Siemens şirketi geçtiğimiz Nisan ayında, 350 milyon euro karşılığında Velaro tipi 10 trenin TCDD’ye satılması konusunda anlaşma sağlamıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.