Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çin’de bir işçi kentinin dönüşümü: Kalkınmanın mimarları işçiler, artan refahın olumsuz sonuçlarıyla karşı karşıya

Amanda Erickson’un The Washington Post’taki haberinden özetle aktarıyoruz.

Çin’in en zengin şehirlerinden biri olan Şencen’de (Shenzhen) yaşamak gittikçe zorlaşıyor. Hong Kong sınırında bulunan şehirde işçiler, artan yaşam maliyetlerinden ötürü zor durumdalar. Zira önceden teknoloji firmalarında çalışan işçilerin çoğunlukta olduğu 20 milyonluk metropolün çehresi, orta ve üst sınıflar lehine değişiyor.

Eski apartmanların yerini, içinde yükselen orta sınıfların ve hırslı genç işçilerin yaşadığı rezidanslar alıyor. Kentte ortalama kiralar 100 dolardan 250 dolara fırladı. Apple için üretim yapan bir Foxconn işçisi ise ayda yaklaşık 600 dolar kazanıyor. Artan yaşam maliyetlerinden ötürü pek çok işçi memleketine döndü.

Aslında Çin’de yaşanan eskiyle yeni arasında ironik bir çatışma: önceden Çin’in kalkınmasının belkemiği olan fabrika işçileri, artık ülkenin artan zenginliğinin kurbanı haline geldi.

Foxconn işçileri

Çin’de yüksek maaşlı iş imkanları gittikçe büyük şehirlerde yoğunlaşıyor. Aynı zamanda kiralar ve fiyatlar da spekülasyon ve gevşek denetimlerden ötürü hızla artıyor. Barınma teşviklerini artırmaya yönelik çabalar da sonuçsuz kalmış durumda. Fiyatlar artarken, işçilerin maaşları yerinde sayıyor. Tüm bunlar, şehirlerde yaşayan nüfus için daha zor bir yaşam demek.

Şencen’de noodle restoranı işleten Cui müşterilerinin azaldığını, yaşadığı şehrin çehresinin değiştiğini söylüyor: “Buraya yeni taşınanlar hakkında bir şaka vardır. Binalar önceden işçilerle doluydu, şimdiyse evinde köpek besleyen insanlarla dolu.”

Köyden megakente

40 yıl önce bir balıkçı köyü olan Şencen, 1979’da “özel iktisadi bölge” ilan edildikten sonra hızla gelişti, açılan fabrikalarda çalışmak için binlerce işçi şehre göç etti. Şehirde yaşayan 7 milyon işçi şehri çevresindeki ufak yerleşimlere sürülmüş durumda. Bu bölgeler, şimdi yüksek teknolojili ürünler ürünler üreten fabrikalarda çalışan nüfus için konutlar inşa eden müteahhitlerin göz hapsinde. Bazı işçiler, kendilerine bir ay müddet verilip konutlarından çıkarıldıklarını söylüyor. Yerinden edilmelerden ötürü pek çok ailenin parçalanması da, gelişmelerin yarattığı toplumsal sorunlar arasında.

Yankong, Şencen’in 1600 km kuzeyindeki köyünden para kazanmak için gelmiş ve 10 yıl önce Foxconn’da çalışmaya başlamış. Haftada altı gün çalışıyor ve geri kalan vaktini genelde çocuklarıyla geçiriyor. Yaşadığı bölge kentsel yenilemeye girerse kazandığı parayla geçinemeyeceğini, çocuklarını köyüne geri göndermek zorunda kalacağını söylüyor: “Durum çok kötü çünkü birbirimizden ayrılmak istemiyoruz. Çocuklarımız ailesinin yanında büyüsün istiyoruz.”

Yeni binalarda yaşayan insan profili ise Yankong gibi işçilerle tam bir tezat içinde. Bunlardan biri olan ve Hong Kong’da pazarlama üzerine yüksek lisans yapan bir kadın, kirası 300 dolar olan yeni evi ilk gördüğünde çok beğendiğini belirtiyor.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.