Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fotoğrafı izinsiz kullanıldı, Yargıtay “Olabilir ama kötü niyet yok” dedi

Fotoğrafçı Murat Yazar, 3 yıl önce kendisine ait bir fotoğrafın bir firma tarafından izinsiz olarak kullanılmasına karşı şikayetçi oldu. Hem mahkeme hem de Yargıtay, fotoğrafı sanat eseri olarak saymadı ve dava fotoğrafçı Murat Yazar’ın aleyhine sonuçlandı.

Murat Yazar, izinsiz olarak kullanılan fotoğrafının kullanılmasının ardından firmayı arayarak telif talep etti fakat firma tarafından kendisine “Elinden geleni yap” dendiğini söyledi.

Firmanın bu yanıtının ardından avukatla iletişime geçerek dava açan Yazar açtığı ceza davasıyla ilgili şunları söyledi:

“Mahkeme bilirkişi tayin etti. Bilirkişi, kanıt olarak sunduğumuz izinsiz kullanılan fotoğrafımın yayinlandigi dergi-gazeteler ve birçok dergi gazetede yayınlanan çalışmalarım doğrultusunda, fotoğrafımı bir sanat eseri olarak kabul etti. Mahkemenin karar vereceği hafta, hakim değişti. Yeni hakim dosyayı tam okumadigi icin davayı erteledi.Aylar sonra tekrar duruşma oldu ve karar verildi. Karar şu şekilde oldu: ‘Evet bu fotoğraf izinsiz kullanılmıştır ama kullanan kisinin kötü niyeti yoktur. Fotoğraf da sanat eseri sayılmadı yeni hakim tarafından. Bu yüzden davalı kisinin avukatına hazineden para verilmesi şartı ile dava kapandı.”

Mahkemenin olumsuz karar vermesinin ardından Murat Yazar, davayı Yargıtay’a taşıdı. Ancak Yargıtay’da mahkemenin kararına aynen uydu. Dün açıklanan Yargıtay kararının ardından Murat Yazar Facebook hesabından şu açıklamayı yaptı:

“Şimdi Türkiye’de başka bir yerde fotografımın izinsiz kullanıldığını görsem, sanırım hiçbir şey yapmam, davacı olmam. Ben sanatçı olduğumu iddia etmiyorum ama 12 yıldır fotoğrafçıyım ve emek veriyorum iyi bir fotoğraf çekmek için. Ben ve benim gibi insanların emeği çalınıyor, değersiz görülüyor. Ve biliyorum bu sadece fotoğrafçılara yapılmıyor, sanatın her alanından insanlara yapılıyor. Bu gerçekten çok acı bir şey. Çünkü sanat yapmak icin çırpınan insanlar zaten çok zor şartlarda üretmeye çalışıyorlar, bir de üstüne devlet dediğimiz kurum bizi hiçe saydığı zaman insanin umudu kırılıyor.

Bunu paylaşmak istedim. Çünkü sanatçı arkadaşlarım olur da benim gibi eserlerinin izinsiz yayınlandığını görürlerse, neyle karşı karşıya oldukları hakkında biraz fikirleri olsun istedim…”

Telif davasına konu olan fotoğraf:

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.