Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Londra Belediye Başkanı Sadiq Khan ikinci bir AB referandumu çağrısında bulundu

BBC’nin haberine göre, İşçi Partili Londra Belediye Başkanı Sadiq Khan, Theresa May hükümetini eleştirerek ikinci bir referandum çağrısında bulundu.

Khan, Brexit’e dair tartışmaların Birleşik Krallık’ın geleceğinden çok “Boris Johnson’ın siyasi hırslarının” etrafında döndüğünü savundu. Khan bu açıklamasıyla, Brexit sonucunu kabul etmeyi savunan partisinin resmi görüşüyle de ters düşmüş oldu.

İşçi Partisi’nin önde gelen isimlerinden Kan, ikinci bir referandum çağrısında bulunmak zorunda kalacağını beklemediğini, ama AB ile müzakerelerin çıkmaza girmesiyle gittikçe endişelendiği için kendisini bir çağrı yapmak zorunda hissettiğini söylüyor. AB ile müzakereler Mart 2019’da sonuçlanmak zorunda.

Sadiq Khan referandum sürecini de şiddetle eleştirerek şunları söyledi: “Önümüzdeki senaryolar, sadece halka söylenen yalanları ifşa ediyor ve bize referandum sürecinde vaat edilenlerden bir milyon mil uzakta. Theresa May’in Britanya ekonomisiyle ve insanların rızkıyla böyle alçakça oynamaya yetkisi olduğuna inanmıyorum.”

Geçenlerde BBC One’da bir televizyon programına katılan Khan, önceki referandumun tekrar edilmemesi gerektiğini, fakat seçmenlerin Brexit’in sonuçları üzerine bir söz söyleme hakkı olduğunu belirtti. Khan’a göre referandum, AB’ye giriş ya da AB’den çıkış ekseninde, öncekinin tekrarı bir referandum değil; hükümetin önerdiği anlaşma ile AB’de kalmak arasında bir seçimin yapılacağı bir referandum olmalı.

Khan’ın açıklamalarına hükümetten tepkiler geldi. Çevre Bakanı Michael Gove, Han’ın açıklamalarıı “sorunlu” bulduğunu açıkladı: “17,4 milyon insan AB’den çıkmak için oy verdi. Sadiq esasında, ‘durun, bu süreci erteleyelim, kaosa atalım’ demek istiyor.”

Bu ayın başında Başbakan Theresa May ikinci bir referandum yapılmayacağını açıklamıştı. Sunday Telegraph’e yazdığı yazıda May, “Soruyu ta en baştan yeniden sormak demokrasimize büyük bir ihanet olur” demişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.