Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avrupa’nın zaferleri ve felaketleri İsviçre buzullarında saklı

The New York Times’ın haberine göre, İsviçre Alpleri’ndeki buzullar Avrupa tarihi ile ilgili önemli bilgileri içeriyor olabilir. 14. yüzyılda Avrupa veba salgını ile kırılıp nüfusunun üçte birini kaybederken, Batı Avrupa’daki ağaçlar, bitkiler ve tarım ürünlerindeki polenler rüzgarlar yoluyla İsviçre buzullarına taşındı. Alplerdeki en yüksek dağ olan Monte Rosa’da kar tanesi olarak biriken polenler yıllar içinde buzullar içerisinde kaldı.

Bilim insanları 50 yıldır Antarktika’daki buzulları inceliyor ve iklim değişikliğiyle ilgili sırları öğrenmeye çalışıyor. Ancak kutup bölgesinde yer alan buzullara ulaşım ve dolayısıyla bilimsel çalışma yapılması çok zor. Öte yandan, İsviçre Alpleri’ndeki buzullar daha ılımlı koşullar sağlıyor. İsviçre’nin buzulları insanların yaşadığı bölgelere yakın olduğu için Avrupa’nın tarihine ilişkin önemli bilgilere ev sahipliği yapıyor.

Bern Üniversitesi’nden Sandra Brügger buradaki polenleri inceleyerek, 1050 yılından bu yana Avrupa tarihindeki çevre kirliliklerini, ürün yetersizliklerini ve kötü hava koşullarını ortaya çıkarmak istiyor. Polenlerin yıllar içindeki azlığı ve çokluğunu tespit edebilen Brügger, veba salgınının olduğu yıllarda polen miktarının azaldığını belirtiyor. Bunun iki sebebi olabilir: Ya ekimi yapacak insanların azalması ya da ürünlerin bozulması.

Brügger, 1347 ile 1351 yılları arasında polen seviyesinin neredeyse sıfıra düştüğünü, bunun da veba salgınının en güçlü olduğu zamanlarla ilgisi olduğunu düşünüyor. Avrupa’da 75 milyon kişinin veba yüzünden hayatını kaybettiği biliniyor. Brügger ve ekibi, Avrupa’da yaşanan tarım krizleri ve açlık dönemlerinin izlerini de buzullardaki polenlerde sürüyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.