Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya Savunma Bakanlığı: “İsrailli pilotlar, Suriye’yi vururken askeri uçağımızı kalkan olarak kullandı ve düşürülmesine neden oldu”

Rusya Savunma Bakanlığı, dün gece İsrail’in Suriye’nin Lazkiye kentine yönelik hava saldırısı sırasında bölgede seyir halinde olan Ilyushin-20 (Il-20) tipi Rus askeri uçağının 14 mürettebatıyla birlikte kaybolduğunu duyurdu. İsrail’in Haaretz gazetesine göre, adı açıklanmayan bir ABD’li yetkili ise, uçağın Suriye ordusu tarafından yanlışlıkla düşürüldüğünü ileri sürdü.
Ardından Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, uçağın Suriye ordusunun S-200 savunma sisteminden fırlatılan bir füzeyle vurulduğunu doğruladı. Konaşenkov, İsrailli pilotların uçağı Suriye hava savunma sisteminin bulunduğu bölgeye sürükleyip kalkan olarak kullandığını ileri sürdü. Sözcü, İsrail’in Suriye’nin operasyonundan 1 dakika önce Rusya’yı kırmızı hattan bilgilendirdiğini, bunun IL-20’nin güvenli alana geçmesine olanak sağlamadığını vurguladı ve Rusya’nın, İsrail’e uygun şekilde karşılık verme hakkını saklı tuttuğunu da belirtti. Konaşenkov şöyle devam etti:
“İsrail hava kontrol sistemleri ve F-16 pilotları Rus uçağını görememiş olamaz, zira uçak 5 kilometre irtifadan sonra inişe geçmişti. Kasıtlı olarak bu provokasyonu yaptılar.”
Rus uçağındaki mürettebatın hayatlarını kaybettiği düşünülüyor.

İsrail sessiz

Moskova’dan yapılan ilk açıklamaya göre, İsrail’e ait olduğu tespit edilen F-16 uçakları Lazkiye’yi bombalarken Suriye’den 35 kilometre açıkta Akdeniz semalarında seyretmekte olan uçakla iletişim kesilmişti. 14 kişinin bulunduğu uçağı arama ve kurtarma çalışmaları devam ediyordu.
Russia Today’in haberine göre Rus radarları, dün gece ayrıca Akdeniz’de demirlemiş olan bir Fransız firkateyninden de füze fırlatıldığını tespit etti. Hava saldırısı dün gece saat 22.00 sıralarında başladı ve bir saat sürdü. Bir elektrik santrali ile Suriye ordusuna ait iki tesisin hadef alındığı saldırıda 7 kişinin yaralandığı bildirildi. Rus ordusu saldırı sırasında Suriye semalarında İsrail’e ait dört F-16 uçağı tespit ettiklerini duyurdu ancak İsrail’den resmi açıklama yapılmadı. İsrail ay başında Suriye’de en az 202 “İran hedefi”ni vurduğunu duyurmuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.