Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

The Apprentice kitabının yazarı gazeteci Greg Miller: “2016 seçimlerinde iki Amerikan aday vardı fakat kazanan Putin oldu”

Washington Post’un ulusal güvenlik muhabiri Greg Miller, yeni kitabı The Apprentice’te, Rusya’nın 2016 başkanlık seçimlerini Clinton’ın kaybedip Trump’ın kazanması için sarf ettiği gizli çabalarını ele alıyor. Pulitzer Ödülü’nü iki kez kazanan Miller, yüzlerce kaynakla konuştuğu kitabında, Trump’ın Rusya lideri Putin’e neden bu kadar sadık olduğu ve Özel Yetkili Savcı Mueller’in yürüttüğü soruşturmanın nasıl geliştiği sorularına yanıt arıyor. Washington Post’ta çıkan bir haberde, Miller’e yaptığı araştırmada öğrendiği en ürkütücü şeyin ne olduğu sorulmuş. Miller’ın cevabını özetle aktarıyoruz:

“Çok basit. 2016 başkanlık seçimlerinde iki aday vardı ama kazanan Putin oldu. Araştırma derinleştikçe, bu gerçeğin yadsınamaz olduğu daha da netleşti. Başlarda Rusya belki de sadece Amerikan demokrasisine bir bakıma ayar vermek istedi. Trump anketlerde yükseldikçe, Kremlin de hızlıca pozisyon aldı. Rusya’nın dezenformasyon kampanyası on milyonlarca Amerikalıya ulaştı. Bu kadar büyük bir manipülasyonun, sonucun üç eyalette 80.000’den daha az sayıda oyla belirlendiği bir seçimi etkilememiş olduğunu düşünmek mümkün değil.

Greg Miller

Kitapta ele aldığım en can alıcı soru ise Putin’in elinde Trump’la ilgili ne olduğu. Trump neden Rus devlet başkanına bu kadar itaatkâr davranıyor? Haberlerimde bu sorunun olası cevapları üzerine çalıştım. Her şeyden önce Trump’ın otokratlardan genel olarak hoşlandığı kesin; bu sebeplerden biri olabilir. Fakat başka sebepler de var. Bunlardan biri Trump’ın hayat kadınlarıyla olan fotoğrafları olabilir. Fakat porno yıldızlarıyla olan ilişkileriyle ilgili ne kadar rahat olduğu düşünüldüğünde, bu tarz fotoğrafların Putin’e bu denli büyük bir koz verebileceğini sanmıyorum. Mesele Trump’ın Rusya ile olan gizli finansal ilişkileri de olabilir. Helsinki Zirvesi sırasında tüm bu soruların cevabının düşünüldüğünden çok daha görünür olduğu izlenimini almıştım. Eğer Trump’ın herkesten çok daha fazla sarıldığı bir yalan varsa, bu da Putin’in ona başkanlığı kazanması için yardım etmediği yalanıdır. Putin de istediği anda Trump’ın son kalesi olan bu yalanı anında sonlandırabileceğini biliyor.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.