Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransa’da okullarda dokuzuncu sınıflara kadar öğrencilerin akıllı telefon kullanımı yasaklandı

New York Times’ta yer alan habere göre, Fransa’da okullarda dokuzuncu sınıflara kadar akıllı telefonların kullanımı yasaklandı. Fransa Eğitim Bakanlığı akıllı telefon yasağı ile öğrencilerin sınıflarda eğitimlerine daha çok odaklanmalarını ve birbirleriyle etkileşime geçmelerini amaçlıyor.

Birçok çalışma, akıllı telefonlar ile odaklanma arasında ters orantılı bir ilişki olduğunu gösteriyor. Konu ile ilgili bazı uzmanlar ise, bu yasağın zorlayıcı olabileceği noktasında endişe taşıyor. Öğretmenler de öğrencileri okul dışında karşılaşacakları internetin baskın olduğu gerçeklikten izole etmenin yararlı olup olmadığı konusunda kararsız. Fakat Fransız hükümetinin inancına göre, yasak kararı yerinde. Çünkü dikkatlerinin dağılması en aza indirilmezse öğrenciler temel bilgileri edinemiyor.

Ulusal Sağlık ve Tıbbi Araştırmalar Enstitüsü’nden nörolog Jean-Philippe Lachaux ise, problemin telefonların bütün algıları zayıflatması olduğunu ifade ediyor.

Fransa Eğitim Bakanı Jean-Michel Blanquer, akıllı telefon yasağı ile ilgili açıklamasında “Eğer çocukları 21. yüzyıla hazırlamak istiyorsak onlara modernitenin araçlarını vermeliyiz: Matematik hâkimiyeti, genel kültür, sosyal ilişkilerde ilerleme kabiliyeti, diğer insanlarla tartışabilme kapasitesi, anlama, diğerlerine saygı duyma ve gelişmiş dijital yetenekler…” diye konuştu.

Fransa hükümetinin ve araştırma enstitüsünün ulaştığı 2016-2017 arası verilere göre, Fransa’da 12-17 yaş arasındakilerin yüzde 93’ünün cep telefonu var ve aynı yaş grubundakilerin yüzde 86’sı da akıllı telefona sahip. Ortaokuldaki öğrencilerin üçte ikisinden biraz azı, Instagram, Snapchat gibi sosyal iletişim ağlarını ve Fortnite gibi video oyunlarını kullanıyor.

Akıllı telefonların öğrencilerin sosyal paylaşımları üzerinden güvenlik sorunu yaratabileceği endişesi var. Bunun yanı sıra öğretmenler siber zorbalıktan ve öğrencilerin birbirlerine yaptıkları istismar içeren “şakaların” sosyal medyada paylaşılmasından da endişe ediyor.

Veliler ve öğretmenler memnun

Fransa’da az sayıda öğrenci velisi bu yasağa karşı çıktı. Bu yaz parlamentoda ele alınan yasa, öğrenci velilerinden ve öğretmenlerden büyük destek gördü. Fransa Ulusal Öğretmenler Birliği Genel Sekreteri Frédérique Rolet, Fransa’da hâlihazırda ortaokulların yüzde 60’ında benzer yasakların olduğunu belirtti.

Yeni yasaya göre, öğrenciler cep telefonlarını okula getirebilecek; fakat cep telefonlarını çantalarında bulundurmak zorunda olacaklar ve kullanırken yakalanırlarsa cep telefonlarına o gün için okul idaresi tarafından el konulacak.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.