Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Haaretz: Rusya düşürülen uçağı için İsrail’in hazırladığı raporu reddetti, yeni soruşturma açılmasını istedi

Suriye’de 15 askeri taşıyan Rus uçağının düşmesinin ardından, izahat için Moskova’ya giden İsrail heyetinin hazırladığı raporun Kremlin tarafından reddedildiği ileri sürüldü. Haaretz gazetesinin, Lübnan merkezli Al Mayedeen kanalına dayanarak aktardığı habere göre, İsrail Hava Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Amikam Norkin’in başkanlığındaki heyet, Lazkiye’ye yönelik hava saldırısı sırasında bölgede seyir halinde olan İl-20 tipi uçağın düşmesinde hem Rusya’nın hem de Suriye’nin sorumluluğu olduğuna dair bulgular içeren bir rapor sundu. Heyeti kabul eden Rusya Hava Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Andrey Yudin ise, raporu reddederek yeni bir soruşturma açılmasını talep etti.

İsrail’deki Rus Büyükelçiliği dün İsrail Hava Kuvvetleri’nin Suriye semalarında “sorumsuz ve dostane olmayan eylemler”e kalkışıp“15 Rus askerinin ölümüne yol açtığına dair bir açıklama yayınladı. Uçağın düşmesinin ardından, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu İsrail’i sorumlu tutarken, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin daha yumuşak bir üslup takınarak, olayın “trajik şanssızlıklar zinciri” gibi göründüğünü söylemişti.

Bu arada, Rusya’nın Doğu Akdeniz’deki etkinliğini artırmayı planladığı anlaşılıyor. Güney Kıbrıs’ta yayınlanan Filelefteros gazetesi, Moskova’nın Kıbrıslı yetkililere bu konuda bilgi verdiğini ve Kıbrıs-Suriye arasındaki bölgede deniz ve hava sahasını büyük ölçüde ulaşıma kapadığını yazdı. Rusya, Il-20 tipi uçağının düşürülmesinin ardından bölgede yeni güvenlik önlemleri alacağını duyurmuştu. Uçak, İsrail’in saldırısını karşılamaya çalışan Suriye’ye ait Rus yapımı S-200 hava savunma sistemi tarafından düşürülmüştü.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.