Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya’nın Assange’ı kaçırmak için gizli planı

Guardian’ın haberine göre, Rus diplomatlar geçen yıl Julian Assange’a yakın kişilerle, Wikileaks’in kurucusunu kaçırma yollarını değerlendirmek için gizli görüşmeler gerçekleştirmiş. 2017 Aralık sonunda gerçekleştirilmesi düşünülen plana göre Assange, diplomatik bir araçla Ekvador Büyükelçiliği’nden alınıp başka bir ülkeye nakledilecekti. Kaynaklara göre nihai istikamet Rusya’ydı. Sonrasında, çok riskli olduğu gerekçesiyle sadece birkaç gün kala plandan vazgeçilmiş.

Rus diplomatların böyle bir planla alakası, Assange’ın Kremlin bağlantıları üzerine soru işaretleri doğurdu. Zira Assange, halen devam eden, 2016 ABD seçimlerine Rus müdahalesi soruşturmasındaki kilit isimlerden biri.
Soruşturmanın başındaki Robert Mueller, Wikileaks’in yayınladığı 50 bin belgenin Rus ajanlar tarafından çalındığını iddia ediyor. Assange ise Rus ajanlarla bağlantı içinde olduğunu reddediyor.

Snowden’ı Rusya’ya kaçıran Ekvadorlu diplomat devrede

Assange’in kaçış planına dair pek çok soru işareti bulunuyor. Ekvador Büyükelçiliği’nin iç işleyişi hakkında bilgi sahibi kaynaklara göre Moskova’yla bağlantıyı eski Ekvador Londra konsolosu Fidel Narváez sağlıyordu. Narváez, Edward Snowden’ın gizlice Moskova’ya kaçışında rol sahibiydi.

Mayıs 2017’de Rafael Correa’nın yerine iktidara gelen Lenin Moreno, Assange’ın Ekvador Büyükelçiliği’ni terk etmesini istiyor. Mart ayında Quito hükümeti Assange’ın internet bağlantısını kesti ve ziyaretçilerini kısıtladı.

Ekvador ve Rusya yetkilileri iddiaları reddediyor. Rusya’nın Londra Büyükelçiliği geçen cuma attığı bir tweet’te, Guardian’ın haberini “Britanya medyasından bir başka dezenformasyon ve uydurma haber” olarak niteledi.

Bu Assange’ın Rusya’ya ilk kaçış planı değil. Associated Press, bu hafta yayınladığı bir haberinde Assange’ın 2010’da Rus vizesi başvurusunda bulunduğunu bildirdi. Assange, Kasım 2010’da bir mektup yazarak sızdırılan ABD belgelerini Moskova medyasına ileten İsrail Şamir’e vekâlet verdi. İddiaya göre Şamir, Assange’in pasaportunu Rus konsolosluğuna verecekti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.