Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tacizci radyocuya sayfalarını açan New York Review of Books’un editörü görevi bırakmak zorunda kaldı

ABD’nin önde gelen haftalık kitap eleştiri yayını New York Review of Books’un (NYRB) editörü, ABD’de iş dünyasındaki yaygın cinsel tacize karşı başlatılan “MeToo/Ben De” kampanyasına dair tartışmalı bir yazıya yer vermesi üzerine görevinden ayrıldı. NYRB, Ian Buruma’nın ayrıldığını doğruladı ancak istifa mı etti, istifaya mı zorlandı ya da işten mi çıkarıldı herhangi bir açıklama yapılmadı.

Geçen cuma dergide, 2014 yılında cinsel taciz nedeniyle işten çıkarılan Kanadalı radyo programcısı Jian Ghomeshi’nin, sosyal medya üzerinden yaygınlaşan #MeToo kampanyasına ilişkin bir makalesi yayınlanmıştı. 20’den fazla kadının cinsel taciz ve saldırıyla suçladığı Ghomeshi, 2016 yılında savcılıkla “iyi davranışlar” göstereceğine dair bir anlaşma yaparak ceza muafiyeti almıştı.

Ghomeshi’nin #MeToo kampanyası nedeniyle yaşadığı zorlukları anlattığı makale yayınlanır yayınlanmaz büyük tepki toplamış, editor Buruma da makaleyi yayınladığı için eleştirilerin hedefine oturmuştu. NYRB’nin kurucusu Robert Silvers’ın ölümü üzerine geçen yıl göreve gelen Buruma ise “Duymamız gereken bir bakış açısı olduğunu düşünüyorum ama bu yapmış olduğu şeyleri savunmak anlamına gelmez” diyerek kendini savunmuştu.

Ancak Buruma ikna edici olamadı. “Tacizciye tacizleri ifşa edildikten sonra yaşadığı güçlükleri anlattırmanın” kabul edilemez olduğunu söyleyen hak savunucuları, Ghomeshi’nin kariyerine geri dönmek için kendini mağdur göstermeye çalıştığını NYRB’nin de buna yardımcı olduğunu savunuyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.