Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İngiltere İşçi Partisi lideri Corbyn: “Bizim iktidarımızda şirketlerin yönetim kurullarının en az üçte biri çalışanların elinde olacak”

İngiltere’nin ana muhalefet partisi İşçi Partisi’nin lideri Jeremy Corbyn, kendi iktidarlarında büyük şirketlerin yönetim kurullarındaki sandalyelerin en az üçte birinin çalışanlara verileceğini söyledi.

İşçi Partisi’nden yapılan açıklamada, şirketlere şu anda hükmeden ve her alanda hissedarların çıkarlarını önceleyen yönetim yapısının kısa vadeli kurumsal kültürü besleyerek ekonomik büyümeyi durdurduğu belirtildi.

Corbyn ise yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Ülkenin her yerindeki iş yerlerinde çalışma saatleri uzamış, üretim ve ücretler düşmüş ve güvensizlik artmış durumdadır. Son yıllarda yönetim alanındaki güç dengesi çalışanların aleyhine büyük oranda değiştiğinden, söz konusu sömürücü uygulamalar firmaların yanına kalmaktadır. Bu ise Britanya’nın ekonomisini yerle bir eden bir şirket kültürünün yaygınlaşmasına yol açmıştır.”

İktidara gelmesi durumunda partinin hayata geçireceği bir başka uygulama ise, 250’den fazla kişinin istihdam edildiği kamu ya da özel sektör işletmelerinde tüm çalışanlar tarafından doğrudan seçilen “çalışan yöneticileri”nin olması.

2016 yılındaki “Brexit referandumu”nun ardından göreve gelen Muhafazakar Parti lideri Theresa May, kapitalizmin “kabul edilemez” yönleriyle mücadele edeceği vaadinde bulunup, çalışanlara yönetim kurullarında sandalye vermek dahil birçok yeni uygulamanın hayata geçirileceğini söylese de bu konuda atılan somut adımlar her defasında sekteye uğramıştı.

2015’te parti liderliğine seçildikten sonra İşçi Partisi’ni birçok açıdan sola kaydıran Corbyn ise iktidara geldiklerinde işçilerin iş yerinde gerçekten söz hakkı olacağını belirtti ve ekledi: “İşçilere şirketlerin yönetim kurullarındaki sandalyelerin en az üçte birini vererek, çökmüş olan ekonomi modelimizi değiştireceğiz.”

Daha önce ise sosyalist kimliği ile tanınan, partinin mali işlerden sorumlu sözcüsü John McDonnell ise iktidara geldiklerinde ilk iş olarak su, enerji, demiryolu ve posta gibi önemli alanlardaki özel işletmeleri kamulaştıracaklarını söylemişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.