Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Norveç’in başkenti Oslo, şehir merkezini arabalardan arındırıyor

Oslo Belediyesi son dönemde yürürlüğe konulan yeni yönetmelikle, 700 park yerini kapattı, araba yollarını yayalara açtı, şehir merkezinin trafiğini kısıtlayarak yeniden yönlendirdi ve karbondioksit salımı derecesine göre otomobillere yeni vergiler getirdi. 

Oslo Belediyesi’nden şehircilik uzmanı Hanna Marcussen, “Oslo’yu halka geri vereceğiz. Yaşlılarımıza banklar, çocuklarımıza oyun oynayabilecekleri sokaklar hediye etmek istiyoruz. Şehirlilerin huzuru için arabalardan ve araba sirkülasyonundan kurtulmalıyız. 2020 senesine kadar çoğu özel aracı şehir merkezinden sürmüş olacağız” dedi.

1.9 kilometrekarelik şehir merkezinde 5 bin kişi yaşıyor ve 120 bin kişi çalışıyor. Yeni yönetmelik sayesinde artık merkezde taksiler, engelliler için servis arabaları ve ambulanslar dışında araç görmek mümkün değil.

Avrupa Birliği Komisyonu tarafından 2019 Avrupa Yeşil Başkenti seçilen Oslo’da, radikal değişim ile beraber hava kirliliğinin önüne geçmek, kültürel aktiviteleri çoğaltmak ve yaya sirkülasyonunu artırmak başlıca amaçlar… 
2030’a kadar karbondioksit salımını yüzde 95 azaltmak ise uzun vaadeli hedeflerin başında geliyor. Bu hedef pek çok büyük şehrin üst düzey yöneticilerine imkânsız gözükse de, Oslo’nun politikacıları tarafından başarıyla yönetiliyor.
Paris, Berlin, Madrid, Brüksel gibi Avrupa’nın diğer metropollerinin de Oslo’yu ve uygulamalarını örnek aldığı biliniyor. 

Arabalara karşı açılan savaştan herkes memnun değil

“Yaşasın Oslo’nun arabaları” adlı 23 bin kişilik Facebook grubunda ise, politikacılara sert eleştiriler yapılıyor. 

“Ocak ayında, -20 derecede, dizlerine kadar kar olduğunda vaat ettikleri sokak performanslarını izleyecek bir kişi bulabilecekler mi merak ediyorum” diyor bir yorum.

Bu değişimin en büyük kazananları ise bisikletçiler gibi gözüküyor. Fotoğrafçı Christopher Olsson “Şehirde bisiklet kullanmak ve işime bisikletle gitmek benim için bir zevk. Arabalarla bisikletçilerin birlikte yaşaması zaman zaman çatışmalı olabiliyor. Ancak eğer arabaları şehirden eleyeceksek toplu taşımanın daha efektif ve ucuz olması gerekir” dedi. Bir otobüs biletinin 6 euro olduğu Oslo, toplu taşımasının pahalılığıyla ünlü.

Değişime ayak uyduramayan ve kepenk kapatan dükkânlar var
 
Şehir merkezinde yaşanan değişiklikler sonrası aralarında bir mobilyacı da olmak üzere bazı dükkânlar müşteri kaybetmiş ve kapananlar olmuş. Arabaların giremediği sokaklarda büyük eşya satan perakendecilerin, AVM veya başka bölgelere taşınmak zorunda kalması bekleniyor.

Diğer yandan servis sektörünün ise daha da gelişeceğine ve dört mevsim cirolarını yükselteceğine kesin gözüyle bakılıyor.

Marcussen tüm itirazlara rağmen kararlı; “Şehirler her daim evrim geçirir ve yüz değiştirir, bunun arabayla ilgisi yok” diyerek geleceğe yatırımın önüne geçilemeyeceğini söylüyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.