Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İsveçli gözlemci kuruluş, “çapkın erkek” caps’ini cinsiyetçi buldu

İsveç’te internet üzerinden hizmet veren bir iş bulma sitesinin Facebook reklamında kullandığı “çapkın erkek” caps’i, ülkede cinsiyetçilik tartışması başlattı. Bağımsız gözlemci kuruluş Reklamombudsmannen, reklamın “cinsiyetçi” ve “kadınları alçaltıcı” olduğuna kanaat getirdi.
Yanındaki kızgın kız arkadaşı yerine başka bir kadına hayranlıkla bakarak ıslık çalan bir erkeği konu alan ve 2017 yılının en çok paylaşılanlarından olan “çapkın erkek arkadaş” caps’i, İsveç’te reklamlarda cinsiyetçilik tartışmasını alevlendirdi.
İnternet üzerinden iş bulma hizmeti veren Bahnof tarafından Facebook’ta yayınlanan ve sözkonusu caps’in kullanıldığı reklamda, erkek arkadaş “siz”, kızgın kız arkadaş “şimdiki işiniz” ve diğer kadın da “Bahnof” olarak işaretleniyor.

På jakt efter ett nytt jobb? Just nu letar vi efter säljare, drifttekniker och en skillad webbdesigner. Kolla in vår sida med lediga tjänster här: https://www.bahnhof.se/om/karriar

Posted by Bahnhof on Wednesday, April 4, 2018

İsveç’in reklam sektörünü gözlemleyen bağımsız gözlemci kuruluş Reklamombudsmannen, reklamı “cinsiyetçi” ve “kadınları alçaltıcı” bulduğunu şu açıklamayla duyurdu:
“Bu reklam kadınları nesneleştirmektedir. Reklamda kadınlar değiştirilebilir unsurlar olarak sunulmakta ve yalnızca görünüşlerinin ilginç olduğu öne sürülmektedir. Aynı zamanda küçümseyici cinsiyet rolü stereotipleri gösterilmekte ve erkeklerin tıpkı iş değiştirir gibi kadın partner değiştirebileceği izlenimi yaratılmaktadır.”
Nisan ayında Facebook’ta yayınlanan reklam 1000’den fazla yorum almış ve bu yorumların çoğu reklamdaki cinsiyetçiliği eleştiren kadınlardan gelmişti.
Bahnof ise Facebook sayfası üzerinden yaptığı açıklamada, reklamın amacının “Bahnof’un cazip bir işveren olarak lanse edildiği bir durumu tasvir etmek”olduğu aktarıldı. Açıklamada ayrıca şu ifadelere yer verildi: “İnternetle ve caps kültürüyle haşır neşir olan herkes bu caps’in ne amaçla kullanıldığını bilmektedir. Bu bağlamda cinsiyet konu dışıdır. Gözlemci kuruluşa caps kültürünü açıklamaya çalışmamıza rağmen, farklı bir yorum getirmeyi seçtiler. Eğer bize bir ceza verilecekse, bunun tek sebebi eskimiş ve modası geçmiş bir caps’i kullanmamız olmalıdır.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.