Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Brezilya’da yüzbinlerce kadın, aşırı sağcı aday Bolsonaro’yu protesto etti

Brezilya’da kadınlar, 7 Ekim’de yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminde yarışan aşırı sağcı Jair Bolsonaro aleyhinde pek çok kentte protesto gösterileri düzenledi. Guardian’ın haberine göre, Facebook’ta kurulan 4 milyon üyeli “Bolsonaro’ya Karşı Birleşen Kadınlar” adlı grubun çağrısı ile sokağa çıkan kadınlar ülkenin 27 eyaletinin tamamında eylem yaptı. Sadece Sao Paulo’daki gösteriye yarım milyon kişinin katıldığı bildiriliyor. Öte yandan 16 eyalette de Bolsonaro lehine gösteri düzenlendi.

Protestoların bu kadar geniş katılımlı olmasının bir nedeni, eski bir ordu mensubu olan Bolsonaro’nun cuma günü bir televizyon mülakatında, Brezilya’nın askeri diktatörlük dönemini savunması ve kaybetmesi halinde seçim sonuçlarını tanımayacağını söylemesi.

Göstericiler taşıdıkları pankartlarla ve attıkları sloganlarla, Bolsonaro’nun “faşist, cinsiyetçi, ırkçı ve homofobik” görüşlerini protesto etti. Medyascope.tv yayınında Brezilya seçimlerini değerlendiren Karabekir Akkoyunlu da “Bolsonaro bütün sorunları silahla çözmeyi öneren, misojenist (kadın düşmanı), tecavüze ‘olur öyle şeyler’ diye bakan, homofobik bir aday” değerlendirmesi yapmıştı.

Anketlerde önde gidiyor

Eylül ayı başında kampanya çalışmaları sırasında bıçaklanan Bolsonaro, pazar günü tedavi gördüğü Sao Paulo kentindeki hastaneden taburcu olup Rio de Janeiro’daki kampanya merkezine dönmüştü. Bolsonaro anketlerde yarışı önde götürüyor. En yakın rakibi ise eski Sao Paulo Belediye Başkanı Fernando Haddad. Bolsonaro ve Haddad’ın 28 Ekim’deki ikinci tura kalmaları bekleniyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.