Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Deprem ve tsunaminin vurduğu Endonezya’da en az 844 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı

Endonezya’nın Sulawesi adasında geçen cuma günü meydana gelen deprem ve ardından yaşanan tsunamide ilk belirlemelere göre 844 kişi hayatını kaybetti. Çok sayıda kayıp olduğunu belirten yetkililer can kayıplarının artmasından endişeli.

7.5 büyüklüğündeki deprem geniş bir alanı etkiledi ve yapılan açıklamaya göre deprem sonrasında boyu 6 metreyi aşan tsunami dalgaları da bölgeyi ciddi şekilde tahrip etti. İlk depremin ardından yine 7,5 büyüklüğünde ikinci bir deprem meydana geldi. Depremin merkez üssü, Palu kentinin 78 kilometre kuzeyi olarak açıklandı.

Endonezya Acil Müdahale Kurumu Sözcüsü Sutopo Purwo Nugroho, felaketten etkilenen bazı bölgelere ulaşılamadığı için henüz kesin bir hasar tespiti yapılamadığını ve birçok kişinin tsunami sebebiyle hayatını kaybettiğini ifade etti.

Palu şehrinde enkaz kaldırma çalışmaları devam ediyor. Depremden en çok etkilenen yerlerden biri olan Donggala kasabasında hasarın boyutları tam olarak tespit edilemedi. Donggala, Palu’nun kuzeyinde yaklaşık 300 bin insanın yaşadığı bir bölge. Depremin merkezine en yakın bölgelerden biri olan kasabayla iletişim tamamen kopmuş durumda. Deprem ve tsunamiden en çok etkilenen dört bölgede yaklaşık 1.4 milyon insan yaşıyor.

Reuters’in haberine göre, Devlet Başkanı Widodo, önceliğin mahsur kalmış insanların tehlikeli alandan tahliye edilmesi olduğunu dile getirdi. Tahliye sürecinin henüz bitmediğini ifade eden Widodo, ekipman yetersizliği sebebiyle henüz tahliye işleminin yapılamadığı yerler olduğunu da sözlerine ekledi. Edinilen bilgiye göre, bugün içerisinde Jakarta’dan direkt uçuşlarla afet bölgesine mümkün olduğunca fazla yiyecek aktarılacak.

Afet ajansı ise, insanların kurtarılabilmesi için daha fazla kurtarma ekibine ve ağır ekipmana ihtiyaçları olduğunu belirtti. Ulusal Kurtarma Ajansı’nın belirttiğine göre, Palu şehri içerisinde Balaroa yakınlarında enkaz altından bir kadın afetzede sağ olarak çıkarıldı. Söz konusu bölgede depremin sebep olduğu toprak kayması yaklaşık 1700 evi yuttu. Sözcü Nugroho, bölgede kaç kişinin enkaz altında olduğunu bilmediklerini ve yüzlerce olduğunu tahmin ettiklerini söyledi.

Yaklaşık 380 bin kişinin yaşadığı Palu şehrinde doğrulanan ölü sayısı 23. Arama kurtarma çalışmaları sürerken bir yandan da kimlikleri belirlenen kurbanların defnedilebilmesi için toplu mezarlar hazırlanıyor.

Yardım faaliyetlerinde çalışmak için motosikletle Donggala’ya ulaşan Lian Gogali, bölgeden ayrılmaya çalışan yüzlerce insanın yiyecek ve ilaç sıkıntısıyla karşı karşıya olduğunu belirtti. Gogali, tahliye ekibinin bölgeye yeni vardığını ve yolların kapalı durumda olduğunu da sözlerine ekledi.

Yetkililer salgın hastalık tehlikesinin de mevcut olabileceğini belirtti. Başkan Widodo uluslararası yardım almayı kabul ettiklerini duyurdu. Tayland ve Avustralya gibi yakın ülkeler de Endonezya’ya yardım teklifinde bulundu.

Uluslararası Kızılhaç Örgütü’nün tahminlerine göre, deprem ve tsunamiden yaklaşık 1 milyon 600 bin kişi etkilenmiş olabilir.

Fay hattı üzerindeki Endonezya’da sık sık deprem felaketleri yaşanıyor

Güneydoğu Asya’da Hint Okyanusu ile Pasifik Okyanusu arasında yaklaşık 17.508 adadan oluşan Endonezya, fay hattının üzerinde bulunuyor ve ülkede sık sık büyük depremler meydana geliyor. Ana ada ve çevresindeki küçük adalar şeklinde olmak üzere sekiz ana bölümden oluşan Endonezya’nın başkenti, Cava adasındaki Cakarta şehri. Ekvator kuşağında yer alan ülkede muson yağmurları etkili olduğu için sık sık sel felaketleri de yaşanıyor.

Geçen temmuz ve ağustos aylarında yine Endonezya’nın Lombok adasında meydana gelen depremlerde 500 kişi hayatını kaybetmişti. 2004 yılında da Sumatra adası açıklarında meydana gelen deprem sonrası yaşanan tsunami nedeniyle Hint Okyanusu şeridinde 226 bin kişi yaşamını yitirmişti ve bunların 120 bini Endonezya’daydı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.