Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cüce gezegen Goblin’in keşfi: Güneş Sistemi’nde saklı devasa bir 9. gezegen mi var?

The Guardian’ın haberine göre, bilim insanları Güneş Sistemi’nin uzaklarında yeni bir cüce gezegen keşfetti. Gezegene Goblin adı verildi. Ancak bilim insanları Güneş Sistemi içerisinde, Plüto’dan daha uzak bir yörüngede olan devasa bir gezegenin varlığından da şüpheleniyor. Gezegenin bulunduğunu düşündükleri yer ise Oort Bulutsusu. Bu devasa gezegenin varlığına yönelik en ciddi ipuçlarından biri ise Goblin’in kendisi. Goblin’in izlediği yörüngenin çok geniş olması, onun büyük bir gezegenin çekiminden etkilendiğine işaret ediyor olabilir.

Çok geniş bir yörüngede hareket eden Goblin, Dış Güneş Sistemi’nde bulunan ilk obje de değil. Daha önce aynı bölgede Sedna ve 2012 VP113 adlı küçük gezegenler de keşfedilmişti. Bilim insanları önceleri bu bölgenin hiçbir hareketlilik barındırmayan soğuk bölgeler olduğunu düşünüyordu. Ancak bu keşiflerle birlikte, söz konusu bölgede bir hareketlilik olduğu anlaşıldı. Öte yandan keşfedilen bu üç gezegenin de yörüngeleri birbirine yakın. Bu da devasa bir gezegenin yerçekiminden etkilendikleri ihtimalini arttırıyor.

Goblin, Hawaii’de Japon Subaru teleskobunu kullanan bilim insanlarınca keşfedildi. Aynı ekip önümüzdeki kasım ayında, iddia edilen 9. gezegen ile ilgili gözlemlerine başlayacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.