Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sansür, istifa, açık mektup: Robert Mapplethorpe’un fotoğrafları Portekiz’de polemik yarattı

Amerikalı fotoğrafçı Robert Mapplethorpe’un fotoğraflarından oluşan “Pictures” isimli serginin açılışı 20 Eylül’de Porto’daki Serralves Vakfı Çağdaş Sanat Müzesi’nde yapıldı. Çıplak erkek fotoğraflarıyla ve S&M imajlarıyla tanınan Mapplethorpe’un 20 fotoğrafı açılıştan birkaç gün sonra vakıf yönetimi tarafından sergiden çekildi ve sergiye 18 yaş sınırı getirildi.

Serralves Vakfı’nın bu tavrı üzerine müzenin sanat direktörü ve sergi küratörü João Ribas istifa etti. Koleksiyoncu Luiz Teixeira de Freitas da, Ribas’ya olan desteğini göstermek amacıyla vakfa ödünç verdiği 700 parçayı geri istediğini müzeye bildirdi. İçlerinde MoMA’nın küratörlerinden Stuart Comer ve Turner ödüllü sanatçı Wolfgang Tillmans gibi isimlerin de yer aldığı sanat dünyasından 400 kadar kişi,  vakfı püritanizme ödün vermekle suçlayan bir mektup yayınladı.

Portekiz basınından “politik doğruculuk imparatorluğu” eleştirisi

Portekiz basınında da vakfın tavrına sert eleştiriler yöneltildi. Publico’ya yazan eleştirmen Pedro Lapa, “Vakıftan bu olayla ilgili hâlâ net bir açıklama gelmiyorsa, şüphesiz ki bu bir sansürdür” dedi. Gazeteci Patrícia Reis de, Sapo haber sitesindeki yazısında “Nihayetinde bu sanat, porno değil! Bir çağdaş sanat müzesinde çocukların neyi görüp neyi göremeyeceğini dayatmak politik doğruculuk imparatorluğuna soyunmaktır” açıklamasını yaptı.

FN#98.4442

Mapplethorpe’ın fotoğrafları ilk kez sansürlenmiyor

Mapplethorpe’un işleri sansasyonlarla ilk kez anılmıyor. 1989 yılında 42 yaşında yaşamını yitiren sanatçının 2014 yılındaki Paris-Grand Palais retrospektifinde bazı fotoğrafları X sınıflandırmasıyla çocukların erişimine kapalı bir salonda sergilenmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.