Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

2018 Nobel Barış Ödülü cinsel şiddete karşı mücadele eden Ezidi Nadia Murad ve Kongolu Denis Mukwege’ye verildi

2018 Nobel Barış Ödülü, savaşlarda bir silah olarak kullanılan tecavüze karşı yürüttükleri kampanyalar nedeniyle Kongolu jinekolog Denis Mukvege ve Ezidi insan hakları aktivisti Nadia Murad’a verildi. 

Nobel Komitesi Başkanı Berit Reiss-Andersen, Murad ve Mukwege’nin cinsel şiddet suçlarıyla mücadelede “çok önemli” yer tuttuklarını söyledi. Reiss-Andersen, “Dr. Mukwege, binlerce Kongolunun hayatına mal olan, uzun süren bir iç savaşta binlerce tecavüz mağdurunu tedavi etti” diye de ekledi.

Mukwege ve Murad, Kongo ve Suriye’deki iç savaşlarda cinsel şiddetin bir silah olarak kullanılmasına karşı yürüttükleri kampanyalarla tanınıyorlardı. Murad, Suriye’nin Sincar bölgesinde yaşarken IŞİD tarafından kaçırılan ve alıkonan Ezidi kadınlardan biri. Avrupa Birliği’nin Sakharov İnsan Hakları Ödülü’nü 2016 yılında kazanan Murad, aynı yıl Avrupa Konseyi’nin Václav Havel İnsan Hakları Ödülü’nün de sahibi oldu. 25 yaşındaki Murad aynı zamanda, 2014’te 17 yaşında ödülü kazanan Malala Yousafzai’dan sonra Nobel Barış Ödülü’nü alan en genç isim.

Trump ve Kim de adaydı

Bu yıl, 331 kişi ve kuruluş bu en prestijli barış ödülüne aday gösterildi. Adaylar arasında ABD Başkanı Donald Trump ve Kuzey Kore lideri Kim Jong-un da yer alıyordu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.