Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD, Kuzey Kore ile ticaret yapan Türkiyeli şirket SIA Falcon’u yaptırım listesine aldı

ABD-Kuzey Kore ilişkileri bir dargın bir barışık sürerken, Washington yönetimi İstanbul merkezli SIA Falcon International Group adlı şirkete Kuzey Kore ile iş yaptıkları için yaptırım uygulama kararı aldı. Türk şirketinin üst düzey yöneticileri de ABD’nin yaptırım listesine alındı.

ABD ile Kuzey Kore ilişkileri gelgitli bir biçimde devam ediyor. ABD Başkanı Donald Trump, Kuzey Kore lideri Kim Yong-un ile Singapur’da bir görüşme gerçekleştirmişti. Görüşmenin sonucunda Kuzey Kore bölgenin nükleer silahlardan arındırılması yönündeki taahhütlerini yerine getirmedi. Bunun üzerine ABD-Kuzey Kore ilişkileri gerildi. Geçtiğimiz haftalarda Kuzey Kore Kim Yong-un’un Trump’a bir mektup yolladığı ve Beyaz Saray’ın iki lider arasında bir başka görüşme ayarlayacağı haberleri yapıldı.

New York Times’ta yer alan habere göre, perşembe günü ABD, İstanbul merkezli SIA Falcon International Group adlı şirkete Kuzey Kore ile iş yaptıkları için yaptırım uygulanacağını açıkladı. Letonya’da şubesi bulunan şirketin CEO’su Hüseyin Şahin ve Genel Müdürü Erhan Çulha da ABD’nin yaptırım listesine alındı.

ABD ayrıca, şirket ile Kuzey Kore arasındaki anlaşma sürecini yürüttüğünü iddia ettiği SIA Falcon tarafından konuk edilen, Moğolistan’da çalışan Kuzey Koreli diplomat Ri Song-un hakkında da yaptırım kararı aldı. ABD Hazine Bakanlığı’nın yaptırım gerekçesi, SIA Falcon’un Kuzey Kore ile silah ve lüks tüketim malı ticareti sebebiyle ABD yaptırımlarını ihlal etmesi.

ABD’nin yaptırım listesine aldığı kişi ve kurumlarla ABD vatandaşlarının ticaret yapması yasaklanıyor. Bu kişi ve kurumların ABD’deki mal varlıklarını kullanımları da donduruluyor.

Bu yıl içerisinde Washington benzer yüzlerce yaptırım kararı aldı, ama NATO üyesi ve müttefiklik ilişkisi kurduğu Türkiye gibi bir ülkeye yönelik yaptırımı dikkat çekici. Trump hükümeti için yaptırım uygulamaları, dış politikadaki en önemli araçlardan biri.

Pompeo Kuzey Kore ziyareti öncesi uyarılarda bulundu

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da bu haftasonu Kuzey Kore’ye yapmayı planladığı ziyaret öncesinde Kuzey Kore’ye yönelik uyarılarda bulundu.

Kuzey Kore nükleer güçle ilgili müzakerelerin devam etmesi için, ABD’nin savaşın resmi olarak sonlandırıldığına dair bir deklarasyon sunmasında ısrarcı. Trump hükümeti ise nükleer programın gevşetilmesinin ilk adımı olarak Kuzey Kore’nin balistik füze depolama ve nükleer gücü ile ilgili ayrıntılı bir açıklama yapmasını istiyor. ABD’li yetkililer, bölgeyi nükleer silahlardan arındırma taahhüdüne uyana kadar Kuzey Kore’ye yönelik yaptırımların süreceğini ifade etti.

 

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.