Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sanatçı Peter McGough: “Kim Oscar Wilde heykelinin altında evlenmek istemez ki”

Peter McGough ve David McDermott, Londra’da Viktorya döneminden kalma bir şapelden çağdaş sanat galerisine dönüştürdükleri Studio Voltaire’de, Oscar Wilde Tapınağı’nı açtı. Tapınak, İrlandalı yazara saygı duruşunun yanı sıra eşcinsellere evlilik seremonilerini gerçekleştirmeleri ya da çeşitli konularda tartışma ve okuma etkinlikleri yapmaları için yer imkânı sağlıyor.

Wilde, 1895 yılında sevgilisi Lord Alfred’in babası tarafından dava edilerek 2 yıl kürek cezasına çarptırılmıştı. McGough yazar için “Hapse düştü ve mahvoldu. Başına gelen şey mesihvariydi. Eşcinsel devriminin baba figürü olan yazarın heykeli altında kim evlenmek istemez” diyor.

Geçen yıl New York’ta sergilenen sanatçı çiftin tapınağı, ekim ayı başında Londra’daki Studio Voltaire’e taşındı ve 6 ay boyunca ziyarete açık olacak.

Sanatçıların işleri eşcinsel hakları ve AIDS krizi gibi temaları içeriyor. Sergide, 80’li yıllara dayanan işler arasında “Dorothy’nin bir arkadaşı, 1943” ve ışık spirali üzerine AIDS kısaltmasına farklı bir anlam yükleyen “Advent Infinite Divine Spirit” (Varış Sonsuz İlahi Ruh) yazılı tablolar yer alıyor. Güncel işler arasında ise yakın dönemde nefret suçlarına maruz kalıp hayatını kaybeden isimlerin bulunduğu 12 yağlı tablo var. Bu isimler arasında Harvey Milk ve Alan Turing gibi popüler isimlerin yanı sıra, Bangladeş’te çıkan ilk LGBTİ dergisinin sahibi Xulhaz Mannan ve Londralı bar işletmecisi Jody Dobrowski de bulunuyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.