Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Jacques Audiard: Fransa’nın Martin Scorsese’si westerni kıvırabilecek mi?

New York Times’ta geçen gün ünlü Fransız yönetmen Jacques Audiard üzerine, Thomas Chatterton Williams imzalı bir yazı yayınlandı. Son işi olan Fransız usulü western filmi “Sisters Brothers” (Sisters Biraderler) filminden hareketle, “Fransa’nın Martin Scorsese’i westerni kıvırabilecek mi?” başlığıyla yayınlanan yazıda, yönetmenin filmlerine, yaşam öyküsüne ve nasıl yönetmen olduğuna değinildi. Yazıda ayrıca Audiard’ın etkilenmiş olduğu yönetmenler, çalışma tarzı ve set ekibiyle ilişkilerine dair, Williams’ın yapmış olduğu görüşmelerden elde ettiği anekdotlar yer aldı.

Yazıda, Audiard’ın babasının ölümünün ardından annesinin kendisini babasının yerine koymasına, daha sonra kardeşinin trafik kazasında ölmesiyle bu kez kendisini kardeşinin yerine koymasına, bunların zihninde yarattığı etkilere ve filmine nasıl yansıdığına değinildi. Filmindeki otobiyografik öğelerin sorgulanmasının belli bir yaştan sonra rahatsız edici bulduğunu belirten yönetmen, Williams’ın yönetmenin son filmini kastederek “Filminde baba katli var, hiçbir paralellik olmadığını söyleyemezsin ya?” şeklindeki sorusuna, “Bu (filmlerimde) tekrarlayan bir tema, inkâr etmiyorum. Ama ben olayı daha ziyade, genetik miras üzerinden ele alıyorum; baba ölümünde beni etkileyen, boşluğun, ardında bıraktığıdır. Ardında ne kalıyor? Bununla baş etmek için ne yapıyoruz? Ne gibi çatışmalar su yüzüne çıkıyor, bununla baş edebilmek için ne derece donanımlıyız? Bunu değiştirebilir miyiz? Burada yatıyor asıl soru. Babanın ölümü esas konu değil, yalnızca bir başlangıç noktası” diyerek cevap verdi.

40 milyon euroluk bütçeyle çekilen filminin görsel yönüyle ilgili olarak Audiard’ın yorumu ise şöyle: “Özel efektlerin bol olduğu bir film oldu ki bundan çok hoşnut sayılmam.”

Western klasiklerine pek meraklı olmadığını; bu tür filmlerde ortamdan çok, karakterlerin ne söylediğiyle ve nasıl göründüğüyle ilgilendiğini söyleyen Audiard, filmiyle ilgili olarak daha önce de şöyle konuşmuştu: “Western, farklı şeyler türetmeye elverişli bir tür, sözcükler kelime oyunlarına ne kadar açıksa western de öyle. Pek çok anlama gelebilir. (…) Ben asla bir western filmi çekeceğimi düşünmezdim; eğer kitabı kendim rastlayıp da okumuş olsaydım çekmezdim de. Western denildi mi zihnimi tamamen kapatıyorum; ama bir oyuncu ve yapımcı tarafından kitabın filmi bana teklif edilince, bu iş birden gözüme mümkün görünmeye başladı.”

Sisters Brothers (Sisters Biraderler), Audiard’ın tamamen İngilizce olarak çektiği ilk film. Kanadalı yazar Patrick Deqitt’in romanından uyarlanan film, 1851 yılında, ABD’nin batısında geçiyor. Filmin başrollerini Joaquin Phoenix ve Jake Gyllenhaal paylaşıyor. Fransa’da 18 Eylül’de gösterime giren film, Türkiye’ye henüz gelmedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.