Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Savaş sonrası Belfast’ta Protestan hayatlara bakmak

New York Times’ın haberinden alıntıdır.

Mariusz Smiejek’in ilk uzun metrajlı fotoğraf çalışması, etnik çatışmanın izlerinin silinmeye yüz tuttuğu Belfast’ta yaşayan Protestan Londra hükümeti yanlılarını mercek altına alıyor.

Komünist Polonya’da doğup büyüyen Smiejek şunları söylüyor: “Emekçi bir aileden geliyorum ve savaş kadar kötü olmasa da, evde ve sokaklarda pek çok problemin bulunduğu koşullarda yetiştim. Böyle bir ortamda yetişmenin ne kadar zor olduğunu biliyorum. Bu yüzden çatışma sonrası Belfast’ın emekçi mahallelerini keşfettiğimde, benzer bir durumla karşılaştım.”

Londra yanlısı orkestra, 1. Dünya Savaşı’ndaki Somme Muharebesi anmasında, 2016.

Belfast’ta yakacak odun taşıyan bir çocuk, 2016.

Derry Çırak Çocuklar geçidinde Derry Kuşatması’nı anan Londra yanlısı yaşlılar, 2016.

Smiejek Avrupa’da dolaştıktan sonra, 2004’te Londra’ya yerleşen bir portre fotoğrafçısıydı. Fakat uzun metrajlı fotoğraf çalışmalarına ilgisi Smiejek’i böyle bir projeye itti. Smiejek küçükken Kuzey İrlanda’daki çatışmalara dair görüntülerle karşılaştığını, fakat komünist rejim altında dış dünyaya dair bilgi sahibi olmanın zor olduğunu belirtiyor.

Belfast’la tanışması ise ilk olarak bir arkadaşını ziyarete gidince olmuş. Arkadaşı Protestan ve Katolik mahallelerini ayıran duvarları gösterince hayrete düşmüş: “Düşünün, dip dibe yaşayıp on yıllarca birbiriyle tanışmamış bir sürü insan var.”

İrlanda milliyetçilerinin yaşadığı bölgede, Britanya yanlılarının geçidinden birkaç saat önce kurulan güvenlik duvarı, Belfast, 2017.

Britanya yanlısı bir çiftin düğününde bir misafirin arkasındaki dövme. Damat, 22 yıl paramiliter faaliyetlerden ötürü cezaevinde kalmış, Belfast, 2016.

Jonny, Birinci Dünya Savaşı’nda savaşan Ulster Gönüllü Gücü birliklerinin modeline göre yapılmış bir üniforma ile, 1916 Somme Muharebesi’ni anma törenine hazırlanıyor. Ailesi onu ziyaret etmek için Edinburgh’dan gelmış, Belfast, 2016.

İki haftada bir gerçekleştirdiği sonraki ziyaretlerinde Smiejek; parklarda, barlarda görüştüğü yerel halka geçmişe ve gelecek umutlarına dair sorular sormuş. Başlarda iki tarafı da fotoğraflayan Smiejek sonrasında tüm dikkatini Protestanlara vermiş: “Protestanlar, Britanya yanlıları ve paramiliterler üzerine bilgi eksikliği vardı. Kuzey İrlanda denince insanların aklına ilk IRA geliyor.”

Katolikler ve Protestanları ayıran Belfast’taki en uzun “barış duvarına” çift katlı otobüslerden bakan turistler, 2010.

En küçükleri 5-6 yaşlarındaki çocuklar, Protestanlar için kutsal sayılan 11 Temmuz gecesi kutlamalarında yakılan odundan kulelerin inşaatında çalışırken, Belfast, 2018.

Smiejek, insanlar kurbanları hatırladıkça hatıraların taze kaldığını söylüyor. Hayatına yeni bir çizgi çizmek isteyenlerden bahsederken ise “Artık yorulan ve barış isteyen, duvarları yıkıp bu ülkeyi daha da ileriye götürmek isteyen bir sürü insan var” diyor.

Bir zamanlar Kuzey İrlanda ve adanın geri kalanı arasındaki sınırı çizen sınırlar ve kontrol noktaları artık yok. Ancak Birleşik Krallık’ın Avrupa Birliği’nden ayrılma kararı, AB üyesi İrlanda’yla ilişkileri gölgeledi. Belfast merkezli Çatışma Araştırma Enstitüsü’nün bir parçası olarak konuyu takip etmeye devam eden Smiejek, Brexit’in sınırların geri gelmesinden öte sonuçları olmasından endişeli.

Britanya yanlısı orkestra üyeleri geçitten önce, Belfast, 2016.

Yukarı Shankill’de kutlamalar için yakılmak üzere kurulan kule, Belfast, 2015.

 Protestanlar için kutsal olan 11 Temmuz gecesi insanlar şenlik ateşinin yanında. Belfast, 2016.

11 Temmuz gecesi odundan kuleler yakılırken, Belfast, 2018.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.