Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Stephen Hawking’in son eserinde yapay zekâ, süperinsanlar ve uzaylılar üzerine öngörüleri yayımlanacak

2018’in Mart ayında hayatını kaybeden Britanyalı fizikçi Stephen Hawking’in son makalesi gün yüzüne çıktı. Hawking makalesinde, gelecekte sadece genetik mühendislikle süperinsan seviyesine yükselecek yeni insanların hayatta kalacağını söylüyor. The Sunday Times gazetesi, Hawking’in 16 Ekim günü piyasaya çıkacak “Brief Answers to Big Questions” (Büyük Sorulara Kısa Cevaplar) isimli kitabından alıntılar paylaştı.

“Yapay zekâ gelecekte kendi iradesine sahip olursa insanla çatışabilir”

Hawking, yapay zekânın (YZ) geleceğinden endişeli: “Kısaca söylersek, ileri YZ insanlığın başına gelecek en iyi veya en kötü şey olabilir. Gerçek tehlike, YZ’nin kötü niyetli olmasında değil, rekabetçi olmasındadır. İleri YZ hedeflerine ulaşmakta oldukça başarılı olacaktır; ancak eğer bu hedefler bizimkilerle uyuşmazsa sorun yaşarız. Siz, muhakkak ki karıncaların üstüne basan kötü niyetli bir karıncayiyen değilsiniz; fakat eğer başında olduğunuz hidroelektrik yeşil enerji projesi sonucunda karınca yuvaları sel altında kalırsa, durum karıncalar için felaketle sonuçlanacaktır. İnsanlığı, bu karıncaların durumuna düşürmeyelim.”

Hawking’e göre, önümüzdeki 1000 yıl içerisinde yaşanacak bir nükleer savaş ya da çevre felaketi gezegeni “felç edecek”; fakat bizim dâhi ırkımız Dünya’yla bağlarını koparıp bu felaketten kurtulacak. Bu ‘süperinsanlar’ genetik mühendisliğini sınırlandıran yasalara karşı gelerek DNA’larımızı değiştirecek, hafızamızı geliştirecek, hastalıklara direnişi artırıp yaşam süremizi uzatacak.

“Süperinsanlar bir defa ortaya çıktığında, gelişmemiş insanlarla aralarında diğerlerinin üstün gelemeyeceği bariz siyasal sorunlar meydana gelecektir” diyen Hawking şöyle devam ediyor:

“Gelişmemiş insanlar muhtemelen yok olacaklar ya da önemsiz hâle gelecekler. Bunun tam aksi tarafta, kendi kendilerini tasarlayan ve geliştiren bir ırk oluşacak. Eğer insanlık kendini yeniden tasarlayabilirse, Dünya’dan yayılıp diğer gezegen ve yıldızları kolonize edecek.”

Uzaylılar, Tanrı ve insanlığın geleceği

Bunların dışında Hawking, önceden tartıştığı spekülasyonlara yenilerini ekliyor. Uzaylıların varlığına dair kanıt bulunamadığını ya da Dünya’nın henüz ziyaret edilmediğini belirten Hawking, insanların belki de uzaylıları “gözden kaçırdığını” belirtiyor.

Tanrı’nın varlığı sorgulandığındaysa “Hayır, yok” diyor: “Mesele şudur: Evren, Tanrı tarafından anlayamadığımız sebeplerle mi yaratıldı yoksa evrenin başlangıcı bilimsel yasalarda mı yatıyor? Ben ikincisine inanıyorum. İsterseniz bilimsel kanunları ‘Tanrı’ olarak anabilirsiniz; ancak bu şekilde karşınızda bir araya gelip sorularınızı sorabileceğiniz bir Tanrı olmayacak.”

Gezegenimizin en güncel ve büyük sıkıntısının ise küresel ısınma olduğunun altını çiziyor: “Okyanuslardaki sıcaklığın yükselmesi buz örtüsünün erimesine ve yüksek miktarda karbondioksidin serbest kalmasına sebep oluyor. Tüm bunlar iklimimizin Venüs’ünkü gibi olmasına, 250 C olmasına neden olacaktır.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.