Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kayıp Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı olayında son gelişmeler (16 Ekim)

Suudi yönetimine eleştirel tavrıyla tanınan Washington Post yazarı Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı, 2 Ekim 2018’de evlilik işlemleri için girdiği Suudi Arabistan İstanbul Başkonsolosluğu’ndan bir daha çıkamadı. Kaşıkçı’nın Suudi rejimi tarafından öldürüldüğüne yönelik iddialar kuvvet kazanırken, olayın diplomatik yankıları da devam ediyor.

İşte Son Gelişmeler:

Türk polisi İstanbul Başkonsolosluğu’nda arama yaptı

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın kayboluşunu araştıran bir polis ekibi, Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda pazartesi günü geç saatte bir arama gerçekleştirdi. Bir Türk diplomatik kaynak, Türk ve Suudilerden oluşan bir ekibin Kaşıkçı’nın 2 Ekim’de görüldüğü son yer olan Levent’teki konsoloslukta inceleme yapacağını söylemişti. Savcılıktan soruşturma neticelerinin iki üç gün içinde açıklanacağı yönünde bir açıklama yapıldı.

CNN: “Suudi tarafı Kaşıkçı’nın öldürüldüğünü kabul edecek”

CNN International televizyonu, gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesiyle alakalı bir “kabul” raporu hazırlandığını iddia etti. İddiaya göre, Suudi yetkililerin, Kaşıkçı’nın sorgulama sırasında yapılan bazı “yanlışlıklar” sonucu öldüğünü kabul edeceği belirtildi. CNN’in iddiasına göre, başkonsoloslukta yaşanan olaylara müdahil olan kişiler gerekli yerlerden izin almadıkları için, Kaşıkçı’ya yanlış bir sorgulama yürütülmüş.

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, Riyad’a ulaştı

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Cemal Kaşıkçı’nın 2 Ekim’de Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’na girdikten sonra kaybolmasına ilişkin görüşmeler gerçekleştirmek için başkent Riyad’a gitti. Pompeo’nun Riyad ziyareti öncesi, ABD Başkanı Donald Trump Twitter hesabında; “Vatandaşına ne olduğuyla alakalı pek çok iddiayı yalanlayan Suudi Arabistan Kralı’yla konuştum. Neler yaşandığını anlamak için Türk polisi ile yakın bir çalışma içinde olduklarını söylediler. Dışişleri bakanımızı derhal Kral ile görüşmek üzere görevlendiriyorum” diye yazdı. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun Kral Salman’la da bir araya geleceği belirtildi.

Pompeo’yu Riyad’da Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cubeyr ve Suudi Arabistan’ın Washington Büyükelçisi Prens Halid bin Selman bin Abdulaziz karşıladı. Suudi yönetimi ile Pompeo’nun görüşmesinin ayrıntılarına dair bilgi verilmedi. Pompeo’nun Suudi Arabistan’daki temaslarının ardından, 17 Ekim’de Türkiye’ye geleceği konuşuluyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.