Eugenic’in dönüşü: “Fakirler ve siyahlar başarısızdır çünkü genetik olarak yoksullardır” anlayışı hortladı mı?

The New York Times’tan Amy Harmon’un haberine göre, ABD’de genetik çalışma alanı giderek ırkçılar tarafından kendi söylemlerini meşrulaştırmak için kullanılıyor. Haberin özetini paylaşıyoruz:

Amerikan İnsan Genetiği Topluluğu’nda bioetik komitesinde çalışan Jennifer Wagner, ABD’deki genetik alanının beyaz ırkçılığını haklı kılacak şekilde giderek artarak kullanıldığını belirtti. Wagner bununla ilgili bir panel yapmak istediğini ancak yeterince destek göremediğini de ekledi.

Bugün genetik bilimi denilen alanın aslında karanlık bir geçmişi var. Bir zamanlar Eugenic (iyi-gen bilimi) denilen alanda birçok bilimsel olmayan iddia ortaya atılmıştı. Bunlardan biri de “fakirler başarısızdır çünkü genetik olarak iyi gen taşımıyorlar” anlayışıydı. Bunun tersi ise “zenginler başarılıdır çünkü çok iyi genlere sahiptir” ifadesiydi.

Son dönemde, bazı bilim insanları yazdıkları bilimsel makalelerin aşırı sağcıların internet sitelerinde çarpıtılarak yayınlandığını farketti. Mesela bu çalışmalardaki bazı bulgular ırkçılar tarafından ABD’de okullardaki farklı kimlikler arasındaki başarı oranlarını açıklamak için kullanılabiliyor. Kısacası ırkçılar, bilim insanlarının genetikle ilgili bulgularını çarpıtarak kullanıyor ve bilim insanları bunun karşısında bir cevap veremiyor.

Bir örnek olarak, ırkçıların süt içimi üzerinden siyahlara nefret söylemi kullanması verilebilir. Araştırmalara göre, sütün içinde bulunan laktoz kolay sindirilebilen bir madde değil. Ancak insan vücudunda gelişen bazı genetik mutasyonlar sonucu laktoz enzimi kolay hale gelmiş durumda. Fakat yine de bu herkes için geçerli değil. 5000 yıl önce Avrupa’da bazı sosyal koşulların sonucunda beyazların olduğu topluluklarda laktoz enzimini kolaylaştıracak bir genetik mutasyon oluştu. Siyahlarda bu mutasyon sonucu oluşmuş gen bulunmadığı için laktoz enzimi daha zor. Bu bilgiyi edinen ırkçılar ise gösterilerinde siyahlara yönelik “Eğer süt bile içemiyorsanız, Afrika’ya dönün!” sloganı atıyor.

Ancak bilim insanları bu sorunu tartışmak ve bilimin kötü amaçlı kullanımını engellemek için bir araya gelmeye başladı. Chicago Üniversitesi’nden Dr. Anna Di Rienzo önümüzdeki hafta Harvard Üniversitesi’nde bu konuyla ilgili sosyal bilimcilerin, genetikçilerin ve gazetecilerin bir araya geleceği bir toplantı düzenleyeceklerini belirtti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.