Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Danıştay’ın Öğrenci Andı kararı tartışma yarattı

İlköğretim okullarında okutulan Öğrenci Andı’nın kaldırılması üzerine Türk Eğitim-Sen’in açtığı dava sonuçlandı. Danıştay, 2013 yılında kaldırılan Öğrenci Andı’nın yeniden okutulmasına karar verdi.

Öğrenci Andı, 8 Ekim 2013’te alınan bir kararla kaldırılmıştı ve tartışmalara sebep olmuştu. Türk Eğitim-Sen’in kararın ardından açtığı davaya dair Danıştay 8. Dairesi karar verdi ve “Öğrenci Andı yeniden okutulsun” dedi.

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan, “Danıştay 8. Dairesi Türk Eğitim-Sen’in Öğrenci Andı ile ilgili açtığı davayı görüştü ve Öğrenci Andı’nı kaldıran işlemi hukuka aykırı buldu. Buna göre Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu kararı uygulaması ve okullarda yeniden Öğrenci Andı’nı okutması gerekmektedir” dedi. Geylan, ayrıca andın okullarda yeniden okutulması için yazılı başvuruda bulunduklarını söyledi.

Milli Eğitim Bakanlığı ise “Temyiz yolu açık, hukuki süreç devam edecektir. Henüz karar kesinleşmemiştir” açıklamasını yaptı.

“Kaldırılması, kabul edilebilir gerekçelere dayanmıyor”

Danıştay 8. Dairesi’nin 2018/2319 numaralı kararının gerekçesinde şunlar yazıldı: “Metinde yer alan kavram ve ilkeler, Anayasamızda anlamını bulan kavram ve ilkeler olduğu gibi milli eğitim sistemimizin Kanun ve Yönetmelikte belirlenen temel amaçlarını da ortaya koymaktadır. Öğrenci Andı adlı bu metin zaman içinde değişikliklere uğramakla birlikte öğrencilere öğretilmek ve davranış biçimi olarak kazandırılmak istenilen değerlere ilişkin kavram ve ilkelerde bir değişiklik olmadan uzun yıllar okullarda okutulmuştur. Uyuşmazlık bu açıklamaların ışığı altında değerlendirildiğinde; yeni nesillerin ülkesine anayasal vatandaşlık temelinde aidiyetini ve bağlılığını güçlendirmeyi, onların milli, manevi ve kültürel değer oluşumuna katkı sağlamayı amaçlayan ve uzun yıllardır okutulan bu metnin yürürlükten kaldırılmasının hukuken geçerli sebeplere dayanması gerektiği tartışmasızdır. Yasal ve anayasal kurallarda, bir değişiklik olmadığı gibi bu kuralları şekillendiren ve metinde de yer alan toplumsal değer yargılarımızın ve ilkelerimizin değişmesi ya da değiştirilebileceğinin kabulü de mümkün değildir. Bu durumda, içeriği itibariyle milli eğitim sistemimizin temel amaç ve ilkelerini gerçekleştirmeye katkı sağlar niteliği bulunan, dayanağı kural, ilke ve kavramlarda herhangi bir değişiklik bulunmayan öğrenci andının, herhangi bir kabul edilebilir gerekçeye dayanılmaksızın kaldırılmasında hukuka ve mevzuata uyarlık bulunmamaktadır.”

İktidar ve muhalefetten karşılıklı açıklamalar

Öğrenci Andı, 1933’ten beri tüm okullarda okutuluyordu. Danıştay’ın verdiği kararın ardından ilk tepki Ak Partili TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı ve  eski Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’dan geldi. Bozdağ, “Danıştay Anayasa ve yasayı alenen çiğnemiştir” dedi. Adalet Bakanı Abdulhamit Gül de karara “Anayasamıza göre Danıştay, yerindelik denetimi yapamaz, idarenin yerine geçerek karar veremez. Bir yürütme tasarrufunun bilimsel temelini sorgulamak da yargının anayasal konumunu, kabiliyetini aşar. Adeta idarenin yerine geçerek işlem tesis eden Danıştay 8. Dairesi’nin Öğrenci Andı’na ilişkin kararı, maalesef bu ölçüleri karşılamaktan uzak kalmıştır” diyerek tepki gösterdi.

İYİ Parti TBMM Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan ise kararla ilgili “Bekir Bozdağ Danıştay’ın ‘Andımız’ kararına itiraz ederek, tarafının yine Türk Milleti olmadığını ispat etmiştir” derken, İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Ümit Özdağ da Bozdağ’a Twitter’dan yaptığı sert bir açıklamayla yanıt verdi:

Danıştay kararına sendikalar ne diyor? 

Danıştay’ın kararının ardından sendikalar da farklı açıklamalar yapmaya başladı. Eğitim-Bir-Sen, karara karşı 81 ilde basın açıklaması yapacağını duyururken, sendikanın başkanı Ali Yalçın, “Yürütmenin yerine kendini koyarak,hukuka uygunluğu denetleme yetkisini aşan Danıştay’ın Öğrenci Andı kararına bugün 81 ilde basın açıklaması ile tepki vereceğiz” dedi.

Eğitim-İş Merkez Yürütme Kurulu ise kararın ardından internet sitesi üzerinden bir açıklama yayımladı ve karardan dolayı memnuniyetlerini dile getirdi. 

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan yaptığı açıklamanın yanı sıra, karara karşı çıkan sendikalara Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sözleriyle yüklendi:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.