Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Karadeniz’in 2400 yıllık sırrı bulundu: İnsanlığın en eski gemi enkazı

Karadeniz’in derinliklerinde en az 2400 yıllık olduğu tahmin edilen bir gemi enkazı bulundu. Arkeologlar geminin ‘insanlık tarafından bilinen en eski bozulmamış gemi enkazı’ olduğunu düşünüyor. 
Antik Yunan dönemine ait olduğu sanılan 23 metrelik gemi, Bulgaristan yakınlarında 2 kilometre derinlikte bulundu. Gemide 15 ila 25 gemicinin görev aldığı ve cesetlerinin enkazın altında veya içinde halen korunuyor olabileceği belirtiliyor. Gemi 2000 metre derinlikten su yüzüne çıkarılmayacak ve tüm gözlemler su altında bilim insanları tarafından sürdürülecek.
Araştırmacılar buluntunun bu derinlikte oksijen eksikliği sayesinde bu kadar iyi korunduğunu belirtiyor. Detaylı incelemelerin ardından geminin batma nedeninin fırtınada içerisine dolan suların yeteri kadar hızlı tahliye edilememesi olduğu düşünülüyor.
Buluntu Antik Yunan gemicilerinin rotalarının, düşünülenden çok daha uzak mesafeleri kapsadığını da kanıtlamış oldu. Karadeniz Deniz Arkeolojisi Projesi (The Black Sea Maritime Archaeology Project, MAP) araştırmacıları, buluntunun dünyadaki gemi inşa ve denizcilik anlayışını değiştireceğini söylüyor.
Geminin British Museum’da sergilenen ünlü ‘Siren Vazo’ ile aynı döneme ait olduğu ve vazoda tasvir edilen gemiyle aynı özelliklere sahip olduğunu belirten arkeologlar, “Buluntu, bu vazoda temsil edilen Yunan mitolojisi kahramanı Odysseus’un mitine de ışık tutabilir” diyor.
Bu yeni keşiften önce en eski gemi buluntusu 3000 senelikti, ancak geriye sadece belirli kalıntılar kalmış, gemi bütünlüğünü kaybetmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.