Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Mars’ta bulunan tuzlu su, gelecekte gezegendeki yaşamın kilidi olabilir

Nature dergisinde yayınlanan ve bilim dünyasında büyük yankı uyandıran yeni bir makaleye göre, Mars yüzeyinde uzun zamandır bulunması umut edilen oksijenin, yeraltında, yüzeyin üzerini kapladığı tuzlu suyun içinde korunduğu keşfedildi. Saklı oksijenin Dünya’ya benzer bir şekilde, milyonlarca yıla yayılacak şekilde yaşam evrimine neden olabileceği düşünülüyor
NASA’nın Jet İtiş Laboratuvarı tarafından yürütülen araştırmanın sonuçları, Kızıl Gezegen’in geleceğine dair yeni beyaz bir sayfa açtı. Makalenin başyazarı fizikçi Vlada Stamenković bu son keşfi ve olası sonuçlarını şöyle özetledi:
Mikropların nefes alabilmesi için yeterli oksijenin bir gün yer altından salınacağını düşünüyoruz. Mars yüzeyinin altında göllerin olabileceği ihtimali olduğundan haberdarız; hatta büyük olanlarından bir tanesi Mars’ın buzul kutuplarının altında yer alıyor bile olabilir. Bu durum eğer bu göller gerçekten varsa, o su kaynaklarının olduğu bölgede oksijene bağlı olarak yaşam belirtisi olma ihtimalini ciddi şekilde güçlendiriyor.
Keşiflerinin ardından iki simülasyonla gezegendeki oksijenin evriminin gelecekteki fotoğrafını da çeken araştırmacılar; modellerinde, gezegenin gelecek 10 milyon yılını masaya yatırdı.
İlk hayat belirtileri için gözler gezegenin kutup bölgelerinde
Simülasyon sonuçlar tahminlerden çok daha olumlu: tuzlu su içinde rehin olan oksijenin, gelecekte karşılaşacağı soğuk havalarda çözünürlüğü artacak. Bu senaryo, hayat belirtilerinin potansiyel olarak kendini ilk göstereceği yerin gezegenin kutup bölgelerinde yer aldığını söylüyor.
Mars’taki Curiosity aracı 2016 yılında, Kızıl Gezegen’in bir zamanlar oksijence zengin bir atmosfere sahip olabileceğini keşfetmiş, ancak manyetik alan kaybının bu oksijenin kaybolmasına yol açabileceğini açığa çıkarmıştı. Yeraltında, pek çok katmanın altında, buz olabileceğine dair ipuçları vardı, fakat atmosferdeki düşük oksijen seviyesi (%0.14) gezegende hayatın yeşermesi beklentilerini azaltıyordu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.