Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bilim insanları yeni tüberküloz testinin yüzbinlerce çocuğun hayatını kurtarabileceğini müjdeledi

AFP News’de Patrick Galey imzasıyla çıkan habere göre, Lahey’deki uluslararası bilim insanlarının çalıştığı KNCV Tüberküloz Vakfı, tüberküloz hastalığının teşhisinde ve tedavisinde kullanılmak üzere 5 yaşın altındaki çocukların dışkı örneklerini test etmenin basit bir yolunu geliştirdi. Dünyanın ücra köşelerinde de uygulanabilecek yeni yöntem hâlihazırda yalnızca daha büyük hastanelerde uygulanan yöntemi kökten değiştirecek.

Haberde, her yıl ortalama 240 bin çocuğun tüberküloz sebebiyle hayatını kaybettiği belirtildi. Hâlbuki eğer tanısı ve tedavisi zamanında yapılabilirse, tüberküloz iyileştirilebilir ve bebeklerde nadiren ölümle sonuçlanan bir hastalık.

Bu yeni test, hastaların balgamlarından alınan numune üzerinden yapılabiliyor. Bu numune özel bir makine tarafından test ediliyor ve sonuç belirleniyor, fakat 5 yaş altı çocuklarda numune almak daha zor bir prosedürle gerçekleştiriliyor ve çocukların hastanede bir gece kalması gerekiyor.

Endonezya’da ve Etiyopya’da vakıfla işbirliği halinde olan araştırmacılar, benzer bir tarzla çocukların dışkılarını test etmenin bir yolunu buldu. Bu da çocukların büyük bir hastaneye taşınması ihtiyacını ortadan kaldırıyor.

Tüberkülozun teşhisindeki yeni yöntem ile ilgili denemelerin sonuçları, Lahey’de akciğer hastalıkları ile ilgili yapılan uluslararası bir konferansta açıklandı. Araştırmacılardan Petra de Haas, AFP’ye yaptığı açıklamada, bu testin her gün tüberküloz sebebiyle hayatını kaybeden 650 çocuktan çoğunu kurtarabileceğini ifade etti ve “Bu gerçek bir buluş, çünkü küçük laboratuvarlarda yapılabilecek” dedi.

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, 2017 yılında en az 1.7 milyon insan tüberküloz sebebiyle hayatını kaybetti. Yüksek ölüm oranına rağmen, bu hastalıkla ilgili küresel çalışmalar için ayrılan fon, örneğin HIV virüsü ile ilgili çalışmalara ayrılanın onda biri kadar.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.