Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Okyanus derinliklerinin ender rastlanan canavarı “Başsız Tavuk” görüntülendi

Avustralyalı araştırmacıların geliştirdiği yeni bir kamera teknolojisi, okyanus derinliklerinin zifiri karanlıklarında yeşeren hayata ışık tutmaya başladı.
 
Başsız Tavuk Canavarı
Antarktika’nın doğusunda “başsız tavuk canavarı” adı verilen yeni alt tür ikinci kez gözlemlendi. Daha önce Meksika Körfezi’nde, Atlas Okyanusu’nun batısında görülmüştü. 
Resmi adı enypniastes eximia olan hayvan bir çeşit deniz hıyarı. Omurgasız olan “başsız tavuk canavarı”nın diğer deniz hıyarlarından farklı olarak, yukarı doğru hareket etmesini sağlayan kanat benzeri yüzgeçleri bulunuyor. Ağız çevresinde de çelenk şeklinde duyu, dokunma ve av yakalamaya yarayan dokungaçları var.
Deniz Hıyarları
Kendilerini yenileme özelliğine sahipler. Yumurtlayarak ürerler; erkek ve dişilerinin şekli birbirine çok benzer. Bazıları hermafrodittir (çift cinsiyetli).
Tehlikeyle karşı karşıya kaldıklarında etkileyici stratejiler uygularlar. Bazı türleri, beyaz bir tubül salgılayarak avını hareketsiz bırakabilir.
En önemli özellikleri ise, vücutlarının her yanındaki yakalama kollajeni adlı yapı sayesinde kendini sıvıya dönüştürme becerileridir. Sıvı haldeyken küçük çatlaklardan geçebilir ve tekrar eski haline dönebilirler.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.