Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sakharov Ödülü, bu yıl Ukraynalı sinemacı Oleg Sentsov’a verildi

Euronews’in haberine göre, Avrupa Birliği tarafından Sovyet muhalif Andrey Sakharov adına verilen ödülün bu yılki sahibi cezaevindeki Ukraynalı yönetmen Oleg Sentsov oldu.

50 bin euroluk ödülün sahibi, Avrupa Parlamentosu Başkanı Antonio Tajani tarafından açıklandı. Sakharov Ödülü’ne layık görülen ilk Ukrayna vatandaşı olan 42 yaşındaki Sentsov, bu yıl 14 Mayıs’ta, işgal altındaki Kırım ve Rusya’daki 64 tutuklunun salınması için süresiz açlık grevi başlatmıştı.

Kırımlı Sentsov, 2015’te Rus mahkemeleri tarafından terörizm suçlamasıyla 20 yıl hapse mahkum edilmişti. Sentsov’a dünya çapında film yapımcıları ve insan hakları savunucuları tarafından destek açıklamaları gelmişti. Pedro Almodovar ve Johnny Depp, Sentsov’un serbest bırakılması için çağrıda bulunan önemli isimler arasındaydı.

PEN Uluslararası Kongresi’nden Koordinatör Olha Mukha, ödülle birlikte Sentsov’un “bir başka statüye” daha eriştiğini söyleyerek, “ödülün diplomatik ve siyasi görüşmelerde sinemacının özgürlüğe kavuşması için yeni bir argüman olacağını” belirtti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.