Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çikolatanın kökeni 1500 yıl ve 2250 kilometre yer değiştirdi

The Guardian’da yer alan habere göre, çikolatanın tarihi ve kökeni ile ilgili yapılan çalışmalarda bazı yeni bilgilere ulaşıldı. Buna göre kakao, Meksika ve Orta Amerika’daki uygarlıklardan yüzyıllarca önce Güney Amerika’da zaten biliniyordu.

Uzun yıllardır çikolatanın kökeninin Maya uygarlığının geliştiği Meksika olduğu düşünülüyordu. Öyle ki büyük çikolata markaları sembollerinde ve sloganlarında Meksika ve Maya tarihinden unsurlar kullanıyordu. Ancak yeni yapılan araştırmalarda çikolatanın Ekvador’da Mayo Chinchipe kültüründe kullanıldığını gösteren verilere ulaşıldı. Bu da çikolatanın kökenini yaklaşık 2250 kilometre güneye taşıyor. Öte yandan, Mayo Chinchipe kültürü Maya’lardan da eski. Bu durumda çikolatanın kökeni zaman olarak da bilinenden 1500 yıl daha geriye gidiyor.

Araştırmayı yürüten bilim insanlarından Prof. Michael Blake, kakaonun bu bölgede 5000 yıl önce işlenmeye başlandığını ifade ediyor. Prof. Blake ve meslektaşları Nature Ecology and Evolution adlı dergide yazdıkları makalede, söz konusu buluşu bugün Ekvador sınırları içinde yer alan Santa Ana-La Florida bölgesinde yaptıklarını belirtiyor. Ekip bu bölgedeki eski kavanozları ve çanak-çömlekleri incelemeye tabi tuttu. Yapılan testlerde bu eşyalarda kakaoya rastlandığı ve bunun tarihinin 5000 öncesine kadar gittiği görüldü.

Ancak diğer araştırmacılar, söz konusu bölgede kakao kullanımı olsa da, kakaodan farklı ürünler elde etmenin bir Maya sanat biçimi olduğunu söylüyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.