Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çin, geleneksel tedavide 25 yıl aradan sonra gergedan ve kaplan kemiği kullanacak

The New York Times’tan Javier C. Fernandez’ın haberine göre, Çin hükümeti ilaç yapımında 25 yıl aradan sonra kaplan kemiği ve gergedan boynuzu yasağını kaldırdı. Bu karar hayvan hakları aktivistlerini endişelendirdi. Uzmanlar bu kararla birlikte bu iki hayvanın soylarının tükenebileceği uyarısında bulundu.

Pazartesi günü alınan kararla, Çin’in son zamanlarda yaratmaya çalıştığı çevre ve doğa dostu devlet imajının zarar gördüğü dile getiriliyor. Ülkeyi yakından takip edenler, Pekin yönetiminin bu kararla Çin’in geleneksel tedavi yöntemlerini canlandırmak istediğini söylüyor. Çin’de geleneksel tedavi yöntemlerinin piyasa hacminin 100 milyar dolar olduğu ve bu alanda çalışan 500 bin kişi olduğu biliniyor. Gergedan boynuzu ve kaplan kemiği Çin’de yüzyıllardır geleneksel tedavi yöntemlerinde kullanılıyor.

Hayvan hakları aktivistleri, Çin Devlet Konseyi’nin aldığı kararın ardından, zaten soyları tükenme tehlikesiyle karşı karşıya bulunan gergedan ve kaplanların yasak avlanmalara daha fazla maruz kalacağını belirtiyor. Ayrıca, gergedan boynuzu ve kaplan kemikleri alanında bir karaborsa oluşabileceği de ifade ediliyor.

Dünya Doğayı Koruma Vakfı’ndan (WWF) Leigh Henry ise bu kararın yıkıcı etkileri olacağını söyledi. Hâlihazırda doğada 3900 kaplan bulunduğunu anımsatan Henry, Çin’in bu kararıyla dünya üzerinde kara bir bulut oluştuğunu ekledi.

Çin devlet medyası ise bu kararla kaçakçılığın önüne geçileceği ve sadece bu alanda sertifika sahibi doktorların ilaç yapabileceği bilgisini paylaştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.