Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Japonya’nın ‘kedi adası’: Tashirojma

Atlas Obscura’dan Ella Morton, Japonya’nın kedili adası Tashirojima’yı yazdı.

40 dakika mesafedeki Tashirojima adasında insandan çok kedi yaşıyor. Nüfusun 100’ün altında olduğu adada, yüzlerce kedi var.

Kedilerin bölgedeki tarihi, Japonya’da 18. yüzyılda başlayıp 18. yüzyıl ortalarına kadar sürmüş olan Edo dönemine uzanıyor. Bu dönemde özellikle tesktil işiyle uğraşan yerel halkın, ipek böceklerini farelerin hışmından korumak için kedilere bel bağladığı biliniyor.

Geçimini tekstilin yanı sıra balıkçılıktan sağlayan adada, kedilerin balıkçılar tarafından da uğur ve şans kaynağı olduğuna, yemek verildiği ve ilgi gösterildiği takdirde bunun iki katına çıktığına inanılıyor. 2011’de adayı vuran Tohoku depreminden ve ardından gelen tsunamiden önce bir çekilen video, yerel halka göre bunun kanıtı. Videoda yer alan kedilerin depremi hissetmiş gibi, huzursuz sesler çıkardığı görülüyor:

Çok iyi beslenip bakıldıkları için kedilerin evde bakılması ise uygunsuz bulunuyor. Nüfus son 50 yıl içinde 1000’lerden yüzün altına gerilemiş olsa da, ada giderek daha fazla turist çekiyor. Kedisever turistler için kedi görünümlü otellerin ve pansiyonların olduğu olduğu adaya köpeklerin getirilmesi ise yasak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.