Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avrupa Birliği’nin sınır kapılarında yolculara uygulayacağı yalan testine “bilim dışı” itirazı

Avrupa Birliği’nin (AB) yoğunluk olan sınır kapılarında biriken yolculara uygulamayı planladığı akıllı-yalan testine bilim insanları, “Metot bilimsel değil, adil sonuç üretemez” diyerek tepki gösterdi.

The Guardian’ın haberine göre, Yunanistan, Macaristan ve Letonya sınır kapılarında uygulanacak test, bir bilgisayar animasyonuna dayandırılacak. Bu animasyon, sınır kapısından geçmek isteyen yolculara yaş, cinsiyet, dil ve geçmişleri ile ilgili sorular yöneltecek. Kişinin yüz hareketleri ve mimiklerini inceleyecek olan program sınırdan geçmek isteyen kişinin yalan söyleyip söylemediğini test edecek.

Proje Koordinatörü George Boultadakis, bu sistemle sınır kapılarında görev yapan polislerin ve görevlilerin kararlarının daha kesin hale geleceğini belirtiyor. AB tarafından finanse edilen proje için 4.5 milyon euro kaynak aktarılmış durumda.

Amsterdam Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nden Bruno Verschuere ise bu sistemin adil sonuçlar üretmeyeceğini söyledi. Verschuere ayrıca, bu sistemin ve metodlarının hiçbir şekilde bilimsel bir temele dayanmadığını ekledi.

Geçen ay da Arizona Üniversitesi’nden araştırmacılar, ABD-Meksika sınır kapısında uygulanmak üzere bir yalan testi makinesi geliştirdiklerini açıklamıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.