Suudi Arabistan’da Endonezyalı bir hizmetçinin idam edilmesinden sonra Endonezya’da halk sokaklara döküldü. New York Times’ın haberine göre, idam kararı hakkında kadının ne ailesine ne de Endonezya makamlarına haber verilmiş.
30’larının başlarında bir çocuk sahibi Tuti Tursilawati, yedi yıl önce işverenini öldürmekten hüküm giymişti ve geçen pazartesi günü idam edildi. Migrant Care göçmen hakları grubu, kadının cinayeti kendisini işvereninin tecavüzünden korurken gerçekleştirdiğini iddia ediyor.
Migrant Care’in kurucusu Anis Hidayah, Suudi Arabistan’da izinli ve izinsiz toplam 1,5 milyon Endonezyalı işçi olduğunu söylüyor. Hidayah, göçmen işçilerin cinsel saldırılar, uzun çalışma saatleri, kötü barınma koşulları gibi sorunlarla sık sık karşılaştığını belirtiyor.
Endonezya Cumhurbaşkanı Joko Widodo, çarşamba günü yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el Cübeyr ile konuşup olayı protesto ettiğini söyledi.
Tuti, 2015’ten bu yana Suudi Arabistan’da idam edilen dördüncü Endonezyalı. Bütün infazlar Endonezyalı yetkilileri haberdar etmeden gerçekleştirildi. İki ülke arasında bunu gerektiren herhangi bir anlaşma bulunmuyor.
Endonezyalı yetkililer, Suudi yetkililerinin infazlar gerçekleştirilmeden önce bunları bildirmelerini defalarca talep etmiş. Endonezya Dışişleri Bakanlığı’nın denizaşırı yurttaşları koruma bölümü direktörü Lalu Muhammed İkbal’e göre, Tuti iki haftadan kısa bir süre içinde annesiyle görüntülü bir konuşma gerçekleştirmiş, sağlığının yerinde olduğunu ve idam edilmekten korkmadığını söylemiş.
İslamın Suudi Arabistan’daki sert yorumu da farklı kültürel kökenlerden gele göçmenler için zaman zaman sorunlar yaratıyor. Örneğin geçen hafta 19 Filipinli, Cadılar Bayramı’nı kutladıkları için gözaltına alındı. Göçmenler sonrasında, Filipinli diplomatların girişimleriyle geçici olarak Riyad’daki Filipinler Elçiliği’ne teslim edildi.