Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Eski futbolcu Rai: “Bolsonaro’nun başkanlığı, nefretin rehberlik ettiği değişim isteğinin sonucu”

Aşırı sağcı lider Jair Bolsonaro’nun oyların yüzde 55’ini alarak Brezilya’nın yeni cumhurbaşkanı seçilmesi futbolu da etkiledi. Seçimlerden önce Taffarel, Cafu, Ronaldinho, Rivaldo, Edmundo, Felipe Melo gibi oyuncular Bolsonaro’yu desteklediklerini açıklarken, Juninho Bolsonaro’nun fikirlerine karşı olduğunu açıklamıştı. Fransız futbol dergisi L’Equipe, futbolun filozofu Socrates’in kardeşi, Paris Saint-Germain’in eski kaptanı, şu an Sao Paolo takımının sportif direktörlüğünü yapan efsane futbolculardan Rai ile Brezilya seçimlerini konuştu:

Jair Bolsonaro’nun zaferi ile sonuçlanan seçimlerden hemen önceki ve sonraki günleri nasıl geçirdiniz?

Geçen hafta siyaset, değerler, gelecek ve ideallerimden başka hiçbir şey düşünmeye fırsatım olmadı. Kendimle en çok özdeşleştirdiğim adaya oy verdim, içten içe de umutluydum. Ancak sonuçları öğrendiğimde üzüldüm. Saçma ve tiksindirici fikirler ortaya koyan bir kişinin zaferini kutlayan insanları gördüğümde korktum.

“Demokrasimiz önemli bir sınavda”

İki yıl önce Brezilya’nın kendi devrimini yapması gerektiğini söylemiştiniz. Şu anki gelişmeler de bir şekilde devrim sayılmaz mı?

Önümüzdeki günler demokrasimiz için önemli bir sınav olacak. Kurumlarımızın dayanıklı olup olmadığını, anayasadaki demokratik değerleri koruyup koruyamayacağını göreceğiz. Öncelikle de çeşitliliğe saygı, azınlık hakları, cinsiyet eşitliği, çevre hakları gibi. Devrim genellikle direnmekten geçer. Sizler, bizler, Brezilyalılar, Fransızlar bunun anlamını bilir. Toplumun en az yüzde 25’lik kesiminin aşırı sağa meylettiğini görüyoruz. Bu, kaygı duyulması gereken bir oran. Sol özeleştirinin ötesine geçip kendini yeniden yaratmalı. Brezilya’da olup biten sağın zaferinden çok, solun yenilgisi.

Sizce niye yaklaşık 60 milyon kişi ırkçı, cinsiyetçi ve homofobik birine oy verdi?

Bazı sebepler sayabilirim, ama öncelikle Evanjelik kilisesine bağlı inançlı ve muhafazakâr insanları saymalıyız. Milyonlarca Brezilyalı da ihanete uğradığını hissediyordu. Bu duygu da nefretin rehberlik ettiği korkunç bir değişim isteğine dönüştü. Bu da insanlığın asil değerlerini ve demokrasinin temel değerlerini sarstı. Ben birçok Brezilyalının Bolsonaro’nun söylemlerinin sözde kalacağına inandığını zannediyorum. Umarım haklı çıkarlar.

Rai, seçimi Bolsonaro’nun (üstte) kazanmasını sağın zaferinden çok, solun yenilgisi olarak değerlendiriyor.

“Futbol toplumun yansıması”

Ronaldinho, Rivaldo veya Felipe Melo niye Bolsonaro’yu desteklediler?

Destekliyorlar çünkü ülkenin onunla daha iyi olacağına inanıyorlar. Futbol sonuçta toplumun yansıması. Özellikle de muhafazakâr ve kuşkulu yönünün… 

Kardeşinizin, Socrates’in mirası nerede duruyor? Yaşasaydı aşırı sağ dalgaya nasıl tepki verirdi?

Tam olarak nasıl tepki vereceğini bilemiyorum ama bunu güçle, kuvvetle yapardı. O, her zaman için özgürlük ve demokrasi için bir ilham kaynağı, mit olarak kalacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.