Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Harrods’ta 16 milyon sterlin harcayan Zamira Hacıyeva dolandırıcılıkla suçlanıyor

Azerbaycan Uluslararası Bankası’nın (IBA) zimmetine para geçirme suçundan 15 yıl hapis cezasına çarptırılan eski başkanı Cahangir Hacıyev’in eşi Zamira Hacıyeva (55), Londra’da bulunan 22 milyon sterlin değerindeki mülkünün kaynağını açıklayamadığı için ülkesi Azerbaycan’a iade edilme riski ile karşı karşıya.

Zamira Hacıyeva (solda) ve Cahangir Hacıyev (sağda)

Financial Times’da yer alan habere göre soruşturma, Zamira Hacıyeva’nın Londra’da bulunan 22 milyon sterlin değerindeki mülkünün fark edilmesiyle başladı. Bu mülkler arasında, bir açık deniz şirketi tarafından Hacıyeva adına satın alınan 11.5 milyon sterlin değerinde lüks bir ev de var.

Londra üzerinden kara para aklama faaliyetlerini engellemek için İngiltere’de Ocak 2018’de yürürlüğe giren Açıklanamayan Servet Kararı (Unexplained Wealth Order-UWO) gereğince, 50 bin sterlin üzerinde servete sahip olanlar, gelir ve giderlerinin orantısız görülmesi halinde, varlıklarının kaynağını açıklamak zorundalar. 22 milyon sterlin değerindeki mülke sahip Zamira Hacıyeva, bu kararın ilk zanlısı ve henüz servetinin kaynağını açıklayabilmiş değil.

Mahkemenin soruşturma kapsamında sunduğu deliller arasında Hacıyeva’nın 2006 ve 2016 yılları arasında dünyanın en lüks mağazalarından biri olan Londra’daki Harrods’ta yaptığı 16 milyon sterlin tutarındaki harcaması da yer alıyor.

İngiltere’de gözaltında tutulan Zamira Hacıyeva’nın, IBA’yı dolandırmak amacıyla komplo kurduğu gerekçesiyle ülkesi Azerbaycan’a iadesi isteniyor. Hacıyeva’nın avukatı ise iadesinin yapılıp yapılmayacağına karar verilecek duruşma öncesinde sanığın kefaletle serbest bırakılmasını talep ediyor.

Hacıyeva suçlu bulunması halinde tüm servetine el konulacak ve ülkesi Azerbaycan’a iade edilecek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.