Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Asitli saldırıya uğrayan Ukraynalı yolsuzluk savaşçısı Gandziouk’un aylar sonra ölmesinin ardından ülkede protestolar büyüyor

Yolsuzluklarla savaşan aktivist Kateryna Gandziouk’un uğradığı asitli saldırının ardından hastanede ölümü Ukrayna’yı sarstı. Geçen pazar günü hayatını kaybeden Gandziouk’un doğduğu Kherson şehrinde ve ülkenin güneyinde gösteriler düzenlendi. Geçmişte Ukrayna’da aktivistlere yönelik pek çok saldırı düzenlendiğini yazan Le Monde’a göre şimdiye kadar hiçbir saldırı bu denli yankı yaratmadı.
Gandziouk’un kendisi de aktivist olan bir arkadaşı dün sabah Twitter’dan paylaştığı mesajında “Belki de durumun ne denli vahim olduğunu fark edemedik” diye yazarken, Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko da Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda “katillerin bulunup cezalandırılması için her şeyin yapılacağını” söyledi.
33 yaşındaki Gandziouk, 31 Temmuz’da, evinin yakınlarında sülfürik asit saldırısına maruz kalmıştı. Hastanede kaldığı süre zarfında çoğunlukla bilinci açık olan Gandziouk, üç ay içinde 11 operasyon geçirmişti. Gandziouk geçen eylülde hasta yatağında yatarken “Biliyorum iyi görünmediğimi ama eminim ki yüzüm Ukrayna adaletinden daha iyi olacak, çünkü (benim aksime) onun bakımıyla ilgilenen hiç kimse yok” diye konuşmuştu.
Öte yandan 75 sivil toplum örgütü tarafından imzalanan açık mektupta, “soruşturmayı sabote eden” Kherson polis teşkilatı ile “yolsuzlukla mücadele yönünde atılacak adımları geciktiren” İçişleri Bakanı ve Cumhuriyet Başsavcısının istifası talep edildi.
Le Monde’un “yolsuzluklara karşı yerelde Don Quichottevari amansız bir mücadele verdiğini” söylediği Gandziouk, Ukrayna’da 2004’te gerçekleşen Turuncu Devrim’e de aktif olarak katılmıştı. 18 yaşından beri örgütlü olan ve pek çok sivil toplum örgütüyle birlikte çalışan Gandziouk, geçen yılın eylül ayında bölge polis şefi Artiom Antochtchouk’u da yolsuzlukla suçlamıştı.
Ukrayna’da, 2017 yılından bu yana yolsuzlukla mücadele eden aktivistlere, çoğu Kherson’un komşusu Odessa’da olmak üzere 40 saldırı düzenlendi. Son olarak 22 Eylül’de şehirdeki kaçak yapılaşmayla mücadele eden Oleg Mykhaïlyk, sokak ortasında kurşunlanarak öldürülmüştü.
  https://www.youtube.com/watch?v=QfqXspTRkw0

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.