Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron dünya liderlerinin önünde: “Milliyetçilik vatanseverliğin zıddıdır, milliyetçilik ihanettir”

Bugün 71 ülkenin lideri, 1. Dünya Savaşı’nı bitiren ateşkesin 100. yıl dönümünde Paris’te bir araya geldi. Katılanlar arasında Recep Tayyip Erdoğan, Donald Trump, Angela Merkel ve Vladimir Putin’in de bulunduğu toplantıya, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un konuşması damga vurdu. Macron konuşmasında, milliyetçiliği kuvvetli bir şekilde eleştirdi. Macron’un konuşmasından satırbaşları şöyle:

“1. Dünya Savaşı’nda dört yıl süresince hangi milletten ve taraftan olursa olsun dünya acımasız bir labirentin içine hapsoldu.”

“Ateşkesin hemen ardından, her ülke kaybettiği canlar, yaralılar, sakat kalanlar ve kayıpları için adeta bir cenaze merasimini andıran sayımlara başladı.”

“10 milyon ölüm, 6 milyon yaralı ve sakat, 3 milyon dul, 6 milyon yetim ve milyonlarca kurban bu savaşın bazı sonuçlarıdır.”

“1918, oldukça uzak görünüyor, bu sadece dündü!”

“Hatırlayalım ve asla ve unutmayalım! Biz özgür yaşayabilelim diye bizim için ölenleri asla unutmayalım. Vatanseverliğin yüksek, ideal ilkeleri ve saflığı içinde olan atalarımızın ruhundan hiçbir şey eksilmiş değil. O anda evrensel değerlerin taşıyısı olan Fransa, sadece kendi çıkarlarını düşünen bir milletin egoizminin tam tersini sergiliyordu. Çünkü vatanseverlik, milliyetçiliğin zıddıdır: Milliyetçilik ihanettir.”

“1918’den sonra seleflerimiz barışı tesis etmeye çalıştılar, ilk uluslararası işbirliklerini kurmaya çalıştılar.”

“Ancak aşağılanma hissi, intikam ruhu, ekonomik ve ahlaki kriz tüm Avrupa’da milliyetçiliklerin ve totalitarizmlerin yükselişini besledi. Bundan 20 yıl sonra gelen yeni savaş da barışa giden tüm yolları parçaladı.”

“Bugün yani 11 Kasım 2018 günü biz siyasal liderler, gelecek nesillere ve çocuklarımıza karşı devasa bir sorumluluk taşıyoruz.”

“Birlikte küresel ısınmayı, yoksulluğu, açlığı, hastalıkları, eşitsizlikleri ve cahilliği engelleyebiliriz. Bunu başarabiliriz, zafer mümkündür!”

“Yaşasın insanlar ve devletler arasındaki barış, yaşasın dünyanın özgür halkları, yaşasın milletler arasındaki dostluk ve yaşasın Fransa!”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.