Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

SWIFT’ten dışlanan İran kripto para üretecek

Tahran, kripto para üretme hazırlığında. Asia Times’ın haberine göre, digital rial adıyla piyasaya sürülecek olan kripto para, ilk etapta yalnızca bankalara ve kurumlara dağıtılacak. Habere göre, ABD’nin zoruyla SWIFT küresel finansal mesajlaşma sisteminin dışına itilmesi İran’ın bu kararında etkili oldu. SWIFT’ten dışlanmasıyla birlikte İran’da kişisel bankacılığın yanı sıra, ihracat ve ithalattan elde edilecek gelirler de sıkıntıya girdi.
Haberde, Trump yönetiminin Brüksel merkezli şirket üzerinde etkili olduğu ve SWIFT’in Tahran’ı dışlamaya bir anlamda mecbur kaldığı yorumunda bulunuldu. Nitekim ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da daha önce SWIFT’i kastederek, firmaları ABD’nin son parti yaptırımlarıyla ters düşmemeleri gerektiği yolunda uyarmış, uymayanların cezalandırılacağını belirtmişti. ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin de atılan adımı “Uluslararası finans sisteminin bütünlüğünün korunması adına doğru bir karar” diye yorumladı. Öte yandan SWIFT’in şimdiki kararla da, ABD’nin yanında yer alarak, yaptırımlara destek verilmeyeceği yönündeki kendi kuruluş ilkelerini ihlal ettiği gerekçesiyle AB menşeli cezalara uğrayabileceği yönünde şüpheler var.
Kingston Üniversitesi’nden Profesör Steve Keen’e göre, bu durum Avrupa, Rusya ve Çinli yasa koyucuları, ABD tarafından kolaylıkla alaşağı edilemeycek alternatif bankacılık sistemleri ve finans protokolleri geliştirmeye teşvik edecek.
Yerel kaynakların aktardığına göre, İran’ın yakında görücüye çıkaracağı kripto para birimi, devlet destekli bir ulusal para olarak İran Merkez Bankası’nın talebi üzerine geliştirildi. Henüz “deneme sürüşünde” olduğu söylenen kripto parayla, başlangıçta bankalar arası anlaşmalarda kullanılmak üzere bankalara ve finans kuruluşlarına dağıtılmasını müteakip ödeme denemelerine başlanacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.